Business Internaţional

Constructorii auto germani vor să-şi reformeze lanţurile de aprovizionare

Constructorii auto germani vor să-şi reformeze...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2021, 00:00 138

Producătorii germani de autovehicule se gândesc să acumuleze stocuri de semiconductori pentru a preveni repetarea deficitului de cipuri care a paralizat liniile de asamblare şi a oprit producţia a sute de mii de vehicule în întreaga lume, scrie Financial Times. Această manevră ar putea determina o revizuire a lanţului de aprovizionare „just-in-time“ ajustat fin al industriei care a fost utilizat de zeci de ani şi care se bazează pe livrări zilnice pentru reducerea cheltuielilor de cash.

Sistemul permite, de asemenea, războaie ale ofertelor de ultim moment între producătorii de componente. Şefii constructorilor Mercedes-Benz Daimler şi Porsche, marcă a Volkswagen, au declarat pentru Financial Times că companiile lor iau în considerare această schimbare pentru a preveni blocaje suplimentare.

„Trebuie să ne gândim la creşterea stocurilor“, a spus Oliver Blume, de la Porsche. „Dar stocurile costă bani, deci aceasta este ultima opţiune de luat în calcul“. Ola Källenius de la Daimler a spus că „dacă ar avea sens în viitor să mergem pe mai multe niveluri de stocuri de siguranţă, va fi ceva ce vom susţine“. El a adăugat că compania va beneficia de un „sistem mai bun de avertizare din timp“ care-i va semnaliza problemele din lanţul de aprovizionare.

Criza cipurilor a fost declanşată de revenirea bruscă a vânzărilor globale de maşini spre sfârşitul anului trecut, care a dus la o penurie de componente cruciale. Producătorii de cipuri, care se confruntau deja cu o cerere crescută datorită unui boom al gadgeturilor, de la console de jocuri şi laptopuri la televizoare, spun că au nevoie de câteva luni pentru a creşte producţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO