Business Internaţional

Consumul de bere se menţine ridicat în pofida inflaţiei, dar cât vor rezista producătorii în faţa scumpirii materiilor prime şi energiei?

Consumul de bere se menţine ridicat în pofida...

Autor: Catalina Apostoiu

03.08.2022, 00:05 260

În Germania, vânzările de bere au crescut cu 3,8% în prima jumătate a acestui an, notează Deutsche Welle. Aproximativ 4,3 miliarde de litri de bere au fost consumaţi în această ţară în primul semestru din 2022, cu 157,2 milioane de litri mai mult decât în prima jumătate din 2021, când pandemia a afectat pu­ternic vânzările din cea mai mare economie europeană.

Şi în Olanda vânzările de bere sunt din nou în creştere după doi ani de lockdownuri, potrivit nltimes.nl. Producătorii olandezi de bere au vândut cu aproape 13% mai multă bere în prima jumătate a anului decât în primele şase luni ale anului trecut.

După ridicarea restricţiilor, olan­de­zii au consumat uşor mai multă bere decât în 2019. Comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei, producătorii au comercializat cu 1,5% mai multă bere, relevă datele Nederlandse Brouwers, asociaţia producătorilor olandezi de bere.

Preşedintele acesteia, Fred Teeven, spune că producătorii lucrează în plus pentru a putea acoperi cererea.

Şi totuşi, în pofida vânzărilor so­lide, organizaţia avertizează cu privi­re la riscurile presupuse de majora­rea costurilor legate de materii prime şi energie. În plus, producătorii în­tâmpină dificultăţi în a găsi suficientă forţă de muncă.

Şi Heineken, al doilea mare pro­ducător de bere al lumii, a raportat vân­zări solide pe primul semestru al acestui an. Volumele vânzărilor pe pri­mele şase luni au urcat cu 7,6%, peste estimările analiştilor ce indicau o me­die de 5,73%, relatează Bloomberg.

Veniturile organice au avansat cu 22% la 16,4 miliarde de euro, pe fondul majorărilor de preţuri, vremii prielnice din Europa şi redresării din America Latină. Şi totuşi, compania şi-a reiterat perspectivele de creştere modestă în acest an, în condiţiile în care revenirea cererii este umbrită de războiul din Ucraina şi presiunile inflaţioniste.

Directorul financiar al Heineken, Harold van den Broek, a declarat că creşterea costurilor inputurilor ca orzul sau aluminiul va constitui în continuare un risc în 2023, notează Reuters. Acesta a adăugat că producătorul realizează o evaluare pentru a se asigura că poate opera fără gaze naturale în eventualitatea întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.

Producătorii de bere din Cehia sunt la rândul lor îngrijoraţi cu privire la o viitoare criză a sectorului din cauza costurilor în creştere la energie, potrivit Prague Morning.

Dacă livrările de gaze ar fi întrerupte, productorii de bere ar putea produce şi comercializa doar volume limitate, a avertizat Zdenek Kovar, purtător de cuvânt al Plzenske Prazdroje.

Potrivit acestuia, întreruperea livrărilor de gaze ar avea un impact major asupra întregii industrii producătoare de bere, inclusiv asupra furnizorilor.

Prazdroj este cel mai mare producător de bere din Cehia, iar acesta utilizează gazele în producţia de bere. Mulţi producători de bere încă resimt impactul încetinirii vânzărilor în pandemie, iar întreruperea gazelor ar însemna colapsul unui număr de producători mai mici din Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO