Business Internaţional

Contaminarea alimentelor a devenit cea mai mare ameninţare venită din Japonia

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

22.03.2011, 23:48 122

Dacă situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima sestabilizează treptat, cele mai mari temeri ale japonezilor şi alecomunităţii internaţionale sunt legate de contaminarea alimentelorcu substanţe radioactive.

La câteva zile după ce autorităţile japoneze au raportatniveluri anormale ale radiaţiilor în lapte, unele legume şi apăpotabilă, Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centraleinucleare Fukushima, a anunţat un nivel ridicat de radioactivitateîn apa marină din apropierea facilităţii, generând temeri că şiprodusele marine au fost contaminate, scrie The Guardian.

Sursa contaminării nu a fost încă stabilită, însă oficialii credcă aceasta provine din tonele de apă marină cu care au foststropite reactoarele supraîncălzite ale centralei în ultimelezile.

Autorităţile au declarat că nu au fost distribuite produsemarine din regiune după cutremur.

Guvernul a anunţat că nu intenţionează să extindă zona deevacuare de 20 de kilometri din jurul centralei nucleare, în pofidanivelurilor ridicate de radiaţii din afara zonei.

Pe fondul intensificării temerilor privitoare la securitateaalimentelor, autorităţile japoneze ar putea impune restricţii maiample privitoare la transportul anumitor alimente din regiuneaafectată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că efectele petermen lung asupra sănătăţii produse de alimentele contaminatereprezintă un motiv mai serios de îngrijorare decât circulaţiaparticulelor radioactive.

OMS a anunţat că nivelul contaminării depăşeşte estimărileiniţiale, adăugând însă că niciun fel de produs contaminat nu aajuns pe pieţele externe.

Japonia exportă produse marine, fructe şi legume, precum şiproduse lactate, Hong Kong, China şi Statele Unite fiind cele maimari pieţe.

După ce au fost pentru scurt timp întrerupte de emisiile de fumşi vapori de la două reactoare, eforturile de răcire a reactoarelorstaţiei de la Fukushima continuă, iar temerile privitoare la ocatastrofă nucleară s-au temperat. În acest context, pieţelejaponeze de acţiuni au recuperat o parte din pierderile recente,indicele de referinţă japonez NIKKEI 225 urcând cu 4,4%, potrivitBBC News. Pieţele au fost impulsionate şi de anunţul privitor laposibilitatea ca producătorii auto japonezi să-şi reia producţia înaceastă săptămână.

Pe de altă parte, o nouă estimare a daunelor economice cauzatede dezastrul din Japonia indică 300 miliarde $. Estimarea făcută deRisk Management Solutions indică pierderi economice de 200-300 mld$, potrivit The Wall Street Journal.

Analiştii se aşteaptă ca 10-20% din costul economic alcutremurului să fie suportat de asigurători şi reasigurători,majoritatea acestora dispunând de suficient capital pentru a facefaţă pierderilor. Totuşi evenimentul va fi unul dintre cele maicostisitoare dezastre din istorie pentru industriaasigurărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO