Business Internaţional

Continental cumpara divizia auto a Siemens

Continental cumpara divizia auto a Siemens

Siemens renunta la divizia de componente auto pentru a se extinde pe echipamente medicale

27.07.2007, 18:34 602

Grupul german Siemens va vinde divizia VDO producatoare de componente auto catre compania Continental pentru 11,4 miliarde de euro, si va achizitiona pentru 7 miliarde de dolari compania Dade Behring Holdings, producatorul american de scannere medicale, scrie International Herald Tribune.
Achizitionarea companiei americane este prima decizie importanta luata de noul director executiv, Peter Loscher, care a preluat conducerea companiei germane de la Klaus Kleinfeld in aceasta vara.
Prima misiune a lui Loscher va fi restructurarea structu-rilor companiei Siemens care au contribuit la ceea ce anchetatorii germani au denumit a fi mituirea in mod ascuns si cronic pentru a obtine contracte.
"Vom transforma Siemens intr-o companie mult mai atenta, mai putin complexa si mai rapida in luarea deciziilor", a declarat Loscher. Reprezentantii companiei au declarat de asemenea ca vor colabora cu Banca Mondiala, care investigheaza acuzatiile potrivit carora compania a facut plati excesive pentru un proiect de producere a energiei din Pakistan, finantat de banca in timpul anilor ' 90.
Vanzarea diviziei de componente auto va afecta serios compania Siemens, care produce echipamente pentru generarea energiei, sisteme automatice si becuri printre multe alte produse.
Tranzactia va aduce Continental, care pana recent raporta pierderi importante, in primele randuri ale industriei producatoare de componente auto, un sector de activitate unde consolidarea si achizitiile sunt asteptate in conditiile in care majoritatea jucatorilor incearca sa reduca costurile si sa faca fata presiunilor din partea producatorilor de masini cu preturi reduse.
Continental a inregistrat anul trecut vanzari de 14,9 miliarde de euro si va absorbi divizia Siemens, cunoscuta sub numele de VDO Automotive, care aduce la randul sau vanzari de circa 10 mld. euro. Dupa cea mai mare achizitie din cei 136 de ani activitate, Continental va deveni unul dintre primii cinci producatori de piese auto din lume. Dar odata cu marimea diviziei este preluata si dificultatea de a integra Siemens VDO in cadrul Continetal.
"Suntem cu totii constienti de importanta misiunii. O abordare de mare flexibilitate, creativitate si vointa de a genera schimbare este o conditie mai mult decat obligatorie a procesului de a integrare a celor doua companii intr-un parteneriat autentic", spune Manfred Wennemer, director executiv al Continetal.
Reprezentantii Continetal au declarat ca nu intetioneaza sa inchida divizia de anvelope, si nici cea producatorare de cauciuc, pentru a procura fondurile necesare achizitiei. Aproximativ 4 mld. euro au fost pusi deoparte pentru eventuale achizitii, compania declarand ca a asigurat deja finantari suplimentare. Va fi luata in calcul si posibiliatea de a emite actiuni noi. Renuntarea la divizia VDO, planificata de Siemens din ianuarie, a luat o turnura noua in ultima luna, companiile Continetal si TRW manifestandu-si interesul fata de o posibila achizitie.
Cele doua tranzactii, vanzarea propriei divizii de componente auto si achiztionarea producatorului de scannere medicale, vor contribui la eficientizare companiei. In plus, profitul net din cel de-al treilea trimestru a crescut cu 54%, pana la 2,7 miliarde de euro, castigurile urcand cu 8 procente, pana la 20,16 miliarde de euro. Vanzarile companiei au crescut cu 8%, la 20,18 miliarde de euro.
Cat despre activitatile din Romania a celor doua companii, reprezentantii Continental Romania au declarat ca directiile de dezvoltare si de integrare a celor doua businessuri locale vor fi determinate in perioada urmatoare.
"Este inca prea devreme sa facem precizari in ceea priveste procesului de integrare al fabricilor din Romania - acestea se incadreaza prin specificul activitatii domeniului de electronica si inginerie automotive, divizia Continental AutomotivSystems, insa vom veni cu informatii aditionale in cursul derularii acestui proces", a declarat Ildiko Kovacs, directorul de relatii publice al Continental Romania

Siemens VDO in Romania
Detine doua locatii de productie la Timisoara si un centru de cercetare la Iasi
Afacerile companiei germane au ajuns in 2006 la 34,7 milioane de euro
Compania angajeaza in Romania mai mult de 1.500 de oameni din care 1.400 la Timisoara
Investitiile estimate pentru urmatorii cinci ani sunt de 60 mil. euro

Continental in Romania
Centre de productie: Timisoara (divizia Contitech, uzina de anvelope si divizia Thermopol), Sibiu (Contitech Phoenix si Continental Automotive Sistems)
Investitii cumulate de 250 mil. euro de la intrarea pe piata autohtona
3.480 de angajati in cele cinci unitati de productie
Cifra de afaceri la nivelul anului 2005 a depasit 218 milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO