Business Internaţional

Contractele fostei Germanii de Est folosesc in Irak

06.08.2003, 00:00 18



Companiile germane, carora Statele Unite le-a interzis sa participe la procesul incheierii de contracte pentru reconstructia Irakului ca urmare a opozitiei cancelarului german Gerhard Scroeder fata de razboiul purtat in Irak, se folosesc de contractele incheiate inaintea caderii Cortinei de Fier pentru a lansa operatiuni in Irak.



Rolfeckhard Giermann, reprezentantul comercial al Germaniei de Est in Bagdad in anii '80, va sustine un numar de 20 intreprinderi mici si mijlocii din Germania in negocierierea unor contracte cu companii irakiene pentru comercializarea unor produse variate, de la extinctoare de incendii la macarale si sisteme de canalizare.



In deceniul dinaintea reunificarii germane din 1990, guvernul comunist al Germaniei de Est a vandut bunuri in valoare de aproape 500 milioane de dolari Irakului, aceasta tara araba devenind al patrulea partener comercial ca importanta al Germaniei. Pe masura ce procesul de reconstructie a Irakului avanseaza, cererea de produse germane se afla din nou in crestere.



"Tehnologia germana este foarte cunoscuta si apreciata in Irak, existand un vast potential in ceea ce priveste incheierea unor noi contracte," a declarat Giermann in cadrul unui interviu.



In urma promisiunii de a tine Germania departe de razboiul cu Irakul, Schroeder a castigat un al doilea mandat in cadrul alegerilor generale ce au avut loc anul trecut in Germania. Relatii dintre Germania si Statele Unite au devenit tensionate dupa ce Schroeder a caracterizat un atac militar menit a-l indeparta pe Hussein de la putere drept o "aventura" in timpul campaniei.



La incheierea razboiului, presedintele american George W. Bush a refuzat Natiunilor Unite rolul principal in cadrul procesului de reconstructie a Irakului. Camera Reprezentantilor a incercat chiar sa introduca o clauza prin care companiilor germane, franceze, ruse si siriene li se interzicea participarea la procesul de reconstructie.



Dupa ce au fost criticate pentru limitarea ofertelor la companii cum ar fi Halliburton Co., condusa de Dick Cheney, Statele Unite au organizat licitatii pentru doua contracte in valoare de 1 miliard de dolari pentru repararea puturilor petroliere irakiene.



Costurile legate de reconstructia Irakului s-ar putea ridica la 100 miliarde de dolari, conform lui Paul Bremer, principalul aministrator american in Irak.



O mare parte din statiile de pompare a apei si 80% din mecanismele de semnalizare de pe liniile ferate au fost produse de companii est-germane inainte de 1990, a remarcat Giermann.



Oamenii de afaceri irakieni au declarat ca sunt de acord cu majorarea investitiilor venite din partea celei mai mari economii a Europei.



"Este absurd sa-ti imaginezi ca toate contractele vor fi castigate de companii britanice si americane, exista un vast potential pentru micile intreprinderi in Irak," a mai remarcat Giermann, ce a lucrat in Bagdad in perioada 1985-1990 ca reprezentant al Ministerului Comertului Extern al Germaniei.



Dar nu numai companiile est-germane doresc sa profite de reteaua irakiana a lui Giermann. "Portile economiei irakiene sunt deschise pentru companiile nostre mici si mijlocii, iar perspectivele sunt foarte bune," a declarat Ludolf von Wartenberg, director executiv al federatiei industriale BDI a Germaniei, ce reprezinta un numar de 107.000 de companii, inclusiv Siemens AG si Bayer AG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO