Business Internaţional

Contribuabilii spanioli plătesc preţul capriciilor regelui Juan Carlos

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

19.11.2013, 17:53 2260

Ceea ce s-a vrut a fi un gest de cumpătare din partea regelui Juan Carlos al Spaniei, care a renunţat anul acesta la iahtul său, s-a dovedit a fi o cheltuială suplimentară acoperită din banii contribuabililor. O instanţă de judecată a hotărât că echipajului vasului trebuie să-i fie plătită suma de 1,2 milioane de euro pentru concediere ilegală, scrie publicaţia britanică The Guardian. Banii vor fi plătiţi din Patrimoniul Naţional, un fond alimentat de la buget. Iahtul de 41,6 metri numit Fortuna costă 21 de milioane de euro. Vasul, în prezent ancorat în portul Mallorca, este un dar din partea unui consorţiu de oameni de afaceri din Insulele Baleare. Fiercare dintre aceştia a contribuit cu 600.000 de euro. Acum, că regele a renunţat la iaht, oamenii de afaceri încearcă să-şi recupereze o parte din cheltuială vânzând ambarcaţiunea. Fortuna a fost folosită de rege şi de familia sa mai ales pentru oportunităţi de fotografiere cu alţi demnitari.

Iahtul i-a găzduit în 1990 pe prinţul Charles şi pe prinţesa Diana. În timpul audierilor din faţa instanţei, iniţiate de echipajul care susţine că a fost concediat ilegal, a reieşit că căpitanul a avut un salariu de 138.000 de euro pe an, aproape de două ori mai mare decât cel al premierului, aceasta în condiţiile în care anul trecut căpitanul a scos Fortuna în larg doar o singură dată, într-o călătorie scurtă pentru verificări tehnice. Căpitanul va primi plăţi compensatorii de 133.790 euro, în timp ce cei şapte oameni ai echipajului vor primi câte 100.000 de euro. Salariul lor mediu anual a fost de 60.000 de euro. Căpitanul unui vapor comercial este plătit în medie cu 70.000 de euro pe an, în timp ce un marinar de rând are un salariu de 1.500 de euro pe lună. Regele a renunţat la iaht în cadrul unei campanii de PR care are ca scop îmbunătăţirea imaginii familiei regale. Juan Carlos a căzut în dizgraţie după ce a fost fotografiat în costum de vânător lângă un elefant pe care l-a împuşcat într-o excursie scumpă de vânătoare în Botswana. De asemenea, ginerele său, soţul mezinei familiei regale, este în centrul unui scandal de delapidare din fonduri publice de milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO