Business Internaţional

Controversata familie Uzan ramane fara banca Imar

07.07.2003, 00:00 22



Pe data de 4 iulie, Autoritatea de Reglementare si Supraveghere Bancara (BRSA) din Turcia a inchis si a preluat controlul asupra bancii Imar, dand astfel o noua lovitura conglomeratului de companii ale familiei Uzan, cea mai controversata din lumea afacerilor din aceasta tara.



Oficialii autoritatii bancare au declarat ca au suspendat licenta de functionare a bancii, si ca daca aceasta si-ar continua activitatea "ar reprezenta un adevarat pericol pentru drepturile titularilor de conturi si pentru increderea si stabilitatea sistemului financiar".



BRSA poate garanta acum ca depozitele bancii nu vor fi directionate catre alte firme ale grupului si ca poate reactiona prompt in cazul in care ar aparea alte probleme, ca de exemplu o cerere masiva de retragere a depozitelor de catre titularii acestora.



Aceasta masura poare crea probleme familiei Uzan, anihilandu-I o alta sursa de venituri, dupa ce autoritatile din domeniul energiei au preluat controlul asupra a doua firme ale grupului, Cukurova Elektrik si Kepez.



Abdullatif Sener, vice-prim-ministrul Turciei, a afirmat ca problemele bancii sunt legate de preluarea celor doua companii din sectorul energetic de catre stat. In perioada imediat urmatoare, BRSA a inceput sa primeasca rapoarte in care se mentiona ca clientii bancii Imar nu si-au putut retrage depozitele la scadenta. Aflate de 10 ani sub conducerea familiei Uzan, firmele partial privatizate si-au incalcat deja obligatiile catre stat si catre actionarii minoritari. Mai mult, nu s-au conformat nici noii legi emise de Fondul Monetar International privind sectorul energetic.



O alta acuzatie a fost emisa de Capital Markets Board (CMB), noua institutie de reglementare a pietelor de capital din Turcia. CMB a afirmat ca banca Imar a acordat companiei Cukurova Elektrik imprumuturi la o dobanda mai mare decat cea a pietei. Nu se cunoaste insa expunerea bancii fata de fostele si actualele firme din grup.



Familia Uzan sustine ca inchiderea bancii Imar este o incercare de a slabi puterea financiara a Partidului Tineretului, infiintat de Cem Uzan. Ziarul Daily Star , proprietatea lui Cem Uzan, afirma ca este vorba de "un dezgustator complot politic". Desi nu a reusit sa intre in parlament in urma alegerilor de anul trecut, Uzan a fost descris de premierul Recep Tayyip Erdogan ca fiind cel mai important concurent al sau.



Grupul Uzan a atras pentru prima data atentia opiniei publice internationale in ianuarie 2002, cand cunoscutele firme din domeniul telecomunicatiilor, Nokia si Motorola, au dat in judecata operatorul de telefonie mobila Telsim, proprietate a familiei Uzan, pentru nerambursarea unor imprumuturi in valoare de 2,5 miliarde de dolari.





In ciuda tuturor acestor aspecte, noul guvern a afirmat ca va permite ca familia Uzan sa cumpere Petkim, companie de stat din domeniul petrochimic, pentru suma de 605 milioane de dolari.



Astfel, un oficial implicat in privatizare a spus: "Daca familia Uzan poate depune un avans de 240 milioane de dolari pana la sfarsitul lunii si poate obtine garantia unei banci europene pentru suma ramasa, de ce sa nu le dam firma Petkim?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO