Business Internaţional

Controverse în SUA după ce explorarea de gaze de şist ar fi provocat zeci de cutremure într-o zonă fără activitate seismică de sute de ani

Controverse în SUA după ce explorarea de gaze de şist...

Autor: Alexandru Nanu

26.04.2015, 10:45 847

Oamenii de ştiinţă au făcut legătura între cutremurele de mică magnitudine din zona de vest a Fort Worth, Texas şi  sondele de foraj pentru gaze naturale şi injecţie a apelor uzate din zonă,  scrie Associated Press.

Timp de 84 zile, din noiembrie 2013 până în ianuarie 2014, zona în zona Azle, Texas, au avut loc 27 de cutremure cu magnitudinea de 2 sau mai mare, timp în care oamenii de ştiinţă de la Southern Methodist University şi US Geological Survey au monitorizat activitatea seismică din zonă. Este o zonă în care nu au avut loc cutremure de 150 de ani, în care faliile "au fost inactive sute de milioane de ani", a declarat geofizicianul Matthew Hornbach.

În momentul în care volumul de injecţii a apelor uzate a scăzut în mod semnificativ, la fel şi activitatea seismică a scăzuă.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că extracţia de apă din forajele din zonă şi folosirea lor în procesul de exploatare de gaze şi apoi injectarea lor înapoi subteran "reprezintă cauza cea mai probabilă" cauză pentru apariţia unui şir de noi cutremure, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.

Geofizicianul Hornbach a comparat calendarul apariţiei şi localizarea cutremurelor cu cel al forajelor şi injectarea, din care a rezultat că acesta este cel mai posibil motiv.

Este foarte probabil ca aceste cutremure au fost de fapt induse", a declarat  seismologul Susan Hough, care nu a fost parte a echipei de studiu.

Aceasta se adaugă la alte studii legate de injectarea apelor uzate de la sonde de energie şi corelarea cu creşterea numărului de cutremure în Oklahoma şi sudul Kansas-ului, unde au existat mai mult de 950 de cutremure cu magnitudine de 2 sau mai mare, până în acest an, potrivit US Geological Survey.

Oklahoma Geological Society a declarat că este "foarte probabil" ca cele mai multe dintre cutremurele care au zguduit statul în ultimii ani să fi fost generate de injectarea subterană a apelor uzate de la operaţiunile petroliere şi de foraj de gaze naturale. Societatea a lansat o declaraţie în urma unei investigaţii a zeci de cutremure înregistrate în centrul şi nord-centrul statului Oklahoma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO