Business Internaţional

Copii, porci, vaci, salariu minim mai mare, bani mai mulţi pentru pensii: cum încearcă partidul de guvernământ din Polonia să păstreze puterea

Copii, porci, vaci, salariu minim mai mare, bani mai...

Autor: Catalina Apostoiu

09.10.2019, 00:05 484

Liderul conservator Jaroslaw Kaczynski a anunţat că partidul său Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare în Polonia va redacta noi legi şi va lansa noi programe în primele 100 de zile ale ur­mă­torului său mandat dacă va câştiga alegerile parla­men­tare din acest weekend şi va rămâne la putere pentru următorii patru ani, potrivit thenews.pl.

Potrivit acestuia, pachetul de măsuri pentru primele 100 de zile conţine o serie de politici noi şi unele deja anunţate. Acestea includ contribuţii reduse la asigurări sociale pentru companiile mici şi bonusuri speciale pentru pensionari, noi teste medicale gratuite pentru cetăţenii cu vârste de peste 40 de ani, un program de construire a 100 de centuri pentru ora­şe poloneze şi plăţi mai mari pentru fermierii polonezi.

PiS promite o majorare dramatică a salariului minim dacă va fi reales duminică, reînnoindu-şi platforma de susţinere a ce­lor săraci, dar punând pe jar companiile ţării, scrie Financial Times.

Liderii partidului susţin că o astfel de măsură va aduce o schimbare radicală a modelului care a propulsat economia poloneză în ultimele trei decenii. „Vrem să închidem capito­lul în care Polonia a fost o ţară de salarii scăzute şi forţă de mun­că ieftină“, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Liderii de business sunt de acord că modelul economic al Poloniei ar trebui să se bazeze mai puţin pe forţă de muncă ieftină, dar mulţi dintre aceştia au îndoieli că majorarea salariului minim va avea efectul dorit şi se tem că viteza cu care va fi implementată măsura va afecta companiile mici.

Va fi inflaţie, vor fi unele disponibilizări şi de asemenea falimente ale unor companii mici, iar multe companii vor încerca să găsească modalităţi de a evita implementarea măsurii, susţin aceştia.

PiS încearcă de asemenea să obţină o poziţie dominantă în zonele rurale înaintea alegerilor de duminică, potrivit Politico.

În alegerile europene din mai, datele au indicat că fermierii au fost atraşi de promisiunile PiS privind beneficiile sub formă de cash oferite familiilor cu copii, dar şi pentru porci şi vaci. PiS a câştigat peste 70% din voturile fermierilor, cu aproape 20 de puncte procentuale mai mult decât în alegerile generale din 2015.

În alegerile din acest weekend, PiS duce lucrurile mai departe. În afară de promisiunile de majorare a salariului minim şi suplimentare a banilor pentru pensii, acesta se angajează să crească plăţile directe UE pentru fermieri la nivelurile celor primite de fermierii francezi şi germani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO