Business Internaţional

Coreea de Nord ajută Siria să producă arme chimice, potrivit unui raport ONU

Coreea de Nord ajută Siria să producă arme chimice,...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

28.02.2018, 09:30 36

Conform raportului confidenţial de 200 de pagini, Coreea de Nord a trimis plăci rezistente la acid, supape şi termometre către Siria. Au existat cel puţin 40 de transporturi nedeclarate de către Coreea de Nord cu destinaţia Siria, care includ componente de rachete balistice şi materiale care ar putea fi utilizate în scopuri civile sau militare.

Totodată, experţi nord-coreeni în tehnologia rachetelor au vizitat Siria în 2016 şi 2017, după trimiterea proviziilor. În timpul uneia dintre călătorii, tehnicienii nord-coreeni ar fi fost prezenţi în unităţi militare siriene unde s-ar produce rachete balistice şi arme chimice, se mai arată în raport. Un stat membru ONU a raportat grupului de experţi că o delegaţie nord-coreeană ar putea să opereze în continuare în oraşele siriene Barzeh, Adra şi Hama.

Raportul ONU mai precizează că guvernul sirian a negat prezenţa unor experţi nord-coreeni pe teritoriul ţării, spunând că este vorba doar despre o delegaţie de la Phenian formată din antrenori de sport.

Un diplomat din cadrul Naţiunilor Unite a precizat pentru CNN, sub protecţia anonimatului, că raportul indică existenţa unor deficienţe majore în eforturile internaţionale de izolare a Coreei de Nord şi a Siriei, iar noile dovezi ar putea anula demersurile privind anumite negocieri cu regimul de la Phenian.

ONU a refuzat să comenteze în mod oficial acest raport, care a fost redactat de către opt experţi însărcinaţi cu verificarea respectării de către Coreea de Nord a sancţiunilor internaţionale. Raportul ar putea să nu fie publicat niciodată, fiind vorba despre anumite date confidenţiale şi de securitate.

După publicarea informaţiilor despre acest raport clasificat, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a precizat: "Nu ştiu dacă raportul are o dată de publicare. Cred că mesajul principal care trebuie transmis este că toate statele membre au datoria şi responsabilitatea de a respecta sancţiunile existente".

Siria şi Coreea de Nord au legături militare care datează de mai multe decenii, iar regimul de la Phenian este suspectat că ajută guvernul sirian în schimbul unor sume de bani considerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO