Business Internaţional

Coreea de Nord îşi schimbă constituţia pentru a-i da putere deplină liderului de la Phenian, Kim Jong Un

Coreea de Nord îşi schimbă constituţia pentru a-i da...

Autor: Marinela Sarbu, Mediafax

30.08.2019, 10:03 655

Parlamentul Coreei de Nord a aprobat modificări la Constituţia ţării pentru consolidarea rolului liderului Kim Jong Un ca şef al statului, a anunţat joi mass-media nord-coreeană, potrivit Reuters.

Această mişcare vine după ce Kim a fost numit în mod oficial şef al statului şi comandant-şef al armatei într-o nouă Constituţie adoptată în iulie, despre care analiştii au spus că ar fi posibil să pregătească un tratat de pace cu Statele Unite.

Coreea de Nord a cerut de mult timp un acord de pace cu Statele Unite pentru a normaliza relaţiile şi pentru a pune capăt stării tehnice de război care există de la Războiul din Coreea din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistiţiu mai degrabă decât cu un tratat de pace.

Statutul legal al lui Kim ca „reprezentând statul nostru a fost consolidat în continuare pentru a asigura cu fermitate îndrumarea monolitică a liderului suprem asupra tuturor sectoarelor statului”, a declarat pentru agenţia de ştiri KCNA, Choe Ryong Hae, preşedintele prezidiului adunării poporului suprem.

Preşedintele prezidiului era nominalizat şeful statului în mod tradiţional.

Dar noua constituţie prevede că liderul nord-coreean Kim, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Problem de Stat (SAC), un organ de conducere creat în 2016, este reprezentantul suprem al întregului popor coreean, precum şi „comandant-şef”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO