Business Internaţional

Coreea de Nord reia testele cu rachete, prima lansare din ultima lună

Coreea de Nord reia testele cu rachete, prima lansare din...

Autor: Dorin Oancea

27.02.2022, 06:37 50

Coreea de Nord a lansat duminică ceea ce ar putea fi o rachetă balistică, au declarat oficiali militari din Coreea de Sud şi Japonia, în ceea ce ar fi primul test de la numărul record de lansări din ianuarie, anunţă Reuters.

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a raportat că Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică spre mare, în est, dintr-o locaţie din apropierea oraşului Sunan, unde se află aeroportul internaţional din Pyongyang.

Aeroportul a fost gazda unor teste cu rachete, inclusiv a unei perechi de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune lansate pe 16 ianuarie.

Racheta de duminică a zburat în jurul unei altitudini maxime de aproximativ 620 km, la o distanţă de 300 km, a precizat JCS.

Analiştii au declarat că datele de zbor nu se potrivesc cu testele anterioare şi au sugerat că ar putea fi vorba de o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, lansată pe o traiectorie "înălţată".

"Au avut loc lansări frecvente de la începutul anului, iar Coreea de Nord continuă să dezvolte rapid tehnologia rachetelor balistice", a declarat ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, într-o declaraţie televizată.

Ultimul test al Coreei de Nord a avut loc la 30 ianuarie, când a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune Hwasong-12.

Cea mai mare armă testată din 2017 încoace, Hwasong-12 ar fi zburat la o altitudine de aproximativ 2.000 km şi o rază de acţiune de 800 km. Acest lucru a încununat o lună record de lansări de rachete cu rază scurtă de acţiune, în cea mai mare parte, în ianuarie.

Lansarea de duminică a avut loc cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud din 9 martie, pe fondul temerilor unora de la Seul şi Tokyo că Pyongyang ar putea avansa cu dezvoltarea rachetelor în timp ce atenţia internaţională este concentrată pe invazia Rusiei în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO