Business Internaţional

Coreea de Sud intră în grupul de elită al producătorilor globali de avioane de luptă supersonice

Coreea de Sud intră în grupul de elită al...

Autor: Dorin Oancea

10.04.2021, 15:29 107

Coreea de Sud a prezentat un avion de luptă supersonic, intrând astfel în clubul exclusiv de producători de aparate de zbor militare, pregătindu-se pentru un program de 5,2 miliarde de dolari care să crească exporturile şi să genereze noi locuri de muncă, anunţă CNN.

Odată operaţional, avionul KF-21 va fi înarmat cu rachete aeriene şi terestre, eventual şi cu rachete de croazieră lansate din aer.

Avionul bimotor vor fi fabricat în versiuni cu un singur loc şi cu două locuri.

„A început o nouă eră în apărare, o etapă istorică în dezvoltarea industriei aviatice [sud-coreene]”, a declarat preşedintele Moon Jae-in la lansarea KF-21, la uzina de producţie din Sacheon, provincia Gyeongsang de Sud.

Avionul este poreclit Boramae, sau „tânăr şoim instruit pentru vânătoare".

Moon a spus că după finalizarea testelor, producţia de masă a KF-21 va începe cu un obiectiv de 40 de avioane lansate până în 2028 şi 120 până în 2032.

"Când începe producţia de masă la scară completă, vor fi create 100.000 de noi locuri de muncă şi vom avea o valoare adăugată de 5,9 trilioane de woni coreeni (5,2 miliarde de dolari). Efectul va fi mult mai mare dacă vor fi exportate", a spus Moon.

Coreea de Sud urmează să producă şase prototipuri KF-21 pentru testare şi dezvoltare, primele trei urmând să fie finalizate până la sfârşitul acestui an şi următoarele trei în prima jumătate a anului 2022, potrivit Administraţiei Programului de Achiziţie a Apărării (DAPA) din ţară. .

În timp ce doar 65% din KF-21 este de origine sud-coreeană, lansarea sa marchează o realizare semnificativă pentru o ţară care nu are o istorie în producţia de aeronave.

"Atunci când testele finale vor fi finalizate în viitor, Coreea de Sud va deveni a opta ţară din lume care a dezvoltat un aparat de luptă supersonic avansat", se spune într-o declaraţie guvernamentală.

Respectivele ţări sunt Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Franţa, Suedia şi un consorţiu european format din Regatul Unit, Germania, Italia şi Spania.

Dintre acestea, doar Statele Unite şi China au produs avioane de vânătoare de generaţia a cincea fabricate pe plan intern - avioane care dispun de tehnologii stealth, capacităţi de blocare a radarelor şi avionică avansată, pentru a oferi piloţilor o imagine completă în timp real a operaţiunii lor, conform unui organism NATO.

DAPA numeşte KF-21 un avion de luptă de generaţia 4,5, pentru că îi lipsesc anumite elemente, dar analiştii spun că ar putea să zboare mai sus şi mai repede decât cel mai nou avion de luptă de generaţia a cincea din SUA, F-35.

KF-21 este un proiect comun între Coreea de Sud şi Indonezia, în care Seul deţine 80% din acţiuni iar Jakarta 20%. Coreea de Sud declară că Indonezia este în urmă în ceea ce priveşte plăţile pentru proiect, dar negocierile continuă, iar ministrul apărării din Jakarta a fost prezent la lansarea de vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO