Business Internaţional

Coronavirusul ameninţă povestea remarcabilă de creştere economică a Poloniei

Coronavirusul ameninţă povestea remarcabilă de...

Autor: Catalina Apostoiu

31.03.2020, 00:05 549

Unii analişti anticipează că creşterea PIB-ului polonez va înce­tini la 2% de la 4% anul trecut. Alţii previzionează un sce­nariu şi mai sumbru dacă situaţia va lua o direcţie greşită, în pofida măsurilor luate de guvernul din Varşovia, scrie Deutsche Welle.

De la confirmarea primului caz de coronavirus la începutul lunii martie, premierul polonez Mateusz Mora­wiecki a luat rapid măsuri de limitare a răspândirii pan­demiei. Însă bătălia va fi purtată pe frontul economic în următoarele săptămâni şi luni.

Guvernul intenţionează să cheltuiască 212 miliarde de zloţi pentru susţinerea economiei, anunţa preşedintele Andrzej Duda pe 18 martie. Ministrul dezvoltării Jadwiga Emilewicz a pregătit mai apoi un pachet de opţiuni de susţinere pentru companii din sectoarele aşteptate să fie cel mai dur lovite, pachet echivalent cu 9,2% din PIB-ul polonez.

Guvernul s-a angajat să acopere până la 40% din salariile an­gajaţilor din companiile afectate, angajatorii acoperind la rândul lor 40%. Guvernul a promis de asemenea plata a 80% din salariile minime pentru liber-profesionişti, deşi nu au fost oferite detalii.

Companiile vor fi de asemenea îndreptăţite să bene­fi­cie­ze de suspendarea plăţilor pentru asigurări sociale, credite pre­fe­renţiale, garanţii de credit de la banca de stat BGK. Duda şi Mora­wiecki au anunţat că plata beneficiilor sociale nu este ame­ninţată şi până la 30 miliarde de zloţi (6,65 mld. eu­ro) au fost promise pentru investiţii publice. Au fost pro­mi­se de ase­me­nea 7,5 miliarde de zloţi în plus pentru sectorul de să­nă­ta­te.

„În acest moment este prematur să se decidă cine are cu adevărat nevoie de ajutor“, argumentează Aleksander Laszek, economist-şef la Forumul pentru Dezvoltarea Cetă­ţenilor. „Cea mai mare problemă este lichiditatea, astfel că în opinia mea guvernul ar trebui să amâne colectarea contri­buţiilor pentru asigurările sociale, reducând astfel costurile ocupării forţei de muncă cu 40% şi descurajând companiile de la a face disponibilizări“.

Este dificil să nu ai impresia că guvernul presupune că criza economică se va sfârşi după sărbătorile de Paşte“, arată Marek Goliszewski, preşedinte al Business Center Club. Potrivit acestuia, acesta este doar începutul recesiunii care „nu se va sfârşi în Polonia într-un an“.

Analiştii Raiffeisen Bank International (RBI) se aşteaptă ca economia poloneză, care a avansat cu 4,1% în 2019, să se contracte cu 2% în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO