Business Internaţional

Coronavirusul obligă băncile centrale să acţioneze, loveşte în companii aeriene şi bănci dar măreşte averile firmelor din health-care şi tech. Epidemia a obligat BA şi Ryanair să anuleze sute de zboruri. Companii care facilitează munca şi studiul de-acasă s-au îmbogăţit

Coronavirusul obligă băncile centrale să acţioneze,...

Autor: Catalina Apostoiu

03.03.2020, 21:32 1259

Cele mai mari bănci centrale ale lumii şi-au semnalat disponibilitatea de a-şi coordona deciziile de politică în condiţiile în care coronavirusul loveşte în economii din Beijing până în Roma şi Washington.

Banca centrală americană, Banca Angliei, Banca Japoniei şi Banca Centrală Europeană s-au angajat să acţioneze în faţa riscurilor în creştere pentru economiile lor. Strategii G7 urmează să discute opţiunile, scrie Bloomberg.

Malaezia şi-a redus dobânda de referinţă, urmând exemplul altor bănci centrale în creşterea stimulentelor pen­tru a contracara impactul coronavirusului asupra creşterii eco­nomice. Banca centrală a ţării şi-a redus dobânda pentru a doua oară în acest an cu 25 de puncte bază, la 2,5%. Indo­nezia redusese cerinţa privind rezervele băncilor cu o zi în urmă. Banca centrală a Australiei a redus dobânzile la un nou minim record de 0,5% din cauza „efectului semnificativ“ al epidemiei de coronavirus asupra economiei australiene şi a semnalat că este pregătită pentru noi măsuri similare dacă acest lucru va fi necesar, potrivit The Guardian.

Preşedintele american Donald Trump a lăudat pe Twitter decizia băncii australiene şi a declarat că Fed ar trebui să acţioneze în mod similar.

„Au redus la 0,5%, un minim record. Alte bănci centrale procedează la fel. Fed-ul nostru ne face să plătim dobânzi mai ridicate decât alţii, când ar trebui să plătim mai puţin“, a comentat Trump.

Şi banca centrală a Indiei a anunţat că este pregătită să acţioneze în faţa volatilităţii pieţelor financiare pe fondul epidemiei de coronavirus, potrivit Bloomberg.

Coronavirusul se dovedeşte a avea un impact puternic asupra băncilor europene, considerate multă vreme una dintre verigile slabe ale sistemului financiar mondial, scrie The Wall Street Journal. Acţiunile băncilor europene au fost printre cele mai greu lovite de la începutul epidemiei de coronavirus.

Şi cele mai riscante obligaţiuni ale băncilor europene au de suferit, conform Financial Times. Apetitul puternic pentru obligaţiuni bancare mai riscante manifestat la începutul anului a dus la o serie de tranzacţii realizate de bănci care anterior întâmpinaseră probleme. Epidemia de coronavirus a slăbit însă cererea de astfel de obligaţiuni.

Şi companiile aeriene sunt puternic afectate de coronavirus. Epidemia a obligat BA şi Ryanair să anuleze sute de zboruri, în condiţiile în care Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) avertizează cu privire la impactul unei prăbuşiri a numărului de pasageri, scrie Financial Times.

Între timp, odată cu amplificarea panicii privind epidemia, companii din sectorul serviciilor medicale şi din sectorul tech, cum ar fi cele care facilitează munca şi studiul de-acasă, s-au îmbogăţit, potrivit Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO