Business Internaţional

Corporate America face achiziţii în străinătate şi se mută acolo pentru a-şi fenta propriul Fisc

Corporate America face achiziţii în străinătate şi...

Autor: Liviu Popescu

29.08.2014, 00:04 162
Stabilirea domiciliului fiscal în străinătate pentru a evita plata taxelor în SUA a devenit o strategie „la modă“ pentru marile companii americane, cel mai recent exemplu fiind achiziţionarea de către bine-cunoscutul lanţ american de restaurante fast-food Burger King a lanţului canadian de cafenele Tim Hortons. Companiile îşi protejează astfel de fiscul american 2.000 de miliarde de dolari în străinătate.

După achiziţia de 11,4 miliarde de dolari, sediul interna­ţional al Burger King va fi mutat în Canada, ţară al cărei regim de taxare este mai puţin împovărător pentru afaceri în comparaţie cu SUA. În ultimele trei decenii, 52 de companii americane şi-au mutat sediile pentru a scăpa de nivelul mare de impozitare de acasă, scrie agenţia Thomson Reuters.

Analiştii atrag atenţia că prin aceste „inversiuni“ companiile nu aduc neapărat câştiguri mai mari investitorilor.

Dintre acţiunile celor 52 de companii, titlurile a 19 companii au depăşit ca performanţă indicele Standard & Poor’s 500, iar acţiunile altor 19 au înregistrat performanţe mai scăzute. Zece companii americane au fost achiziţionate de rivali, trei au dat faliment, iar una s-a înapoiat în SUA.

Printre companiile americane care au înregistrat performanţele cele mai scăzute de când şi-au mutat sediile fiscale au fost cele din Texas care activează în domeniul serviciilor petroliere şi cele de inginerie. McDermott International, o companie cu operaţiuni în construcţii şi inginerie, a fost printre primele care au apelat la „inversiune“. Aceasta a înregistrat performanţe slabe după ce în 1983 şi-a mutat sediul în Panama. Foster Wheeler, o companie care activează în domeniul construcţiilor şi al echipamentelor de energie, a anunţat în noiembrie 2000, când o acţiune se tranzacţiona cu 45 de dolari, că îşi va muta sediul fiscal în Insulele Bermude. După anunţ, acţiunile au rămas în urma indexului S&P cu 50%, iar din mai 2001, de când a fost finalizat transferul, acţiunile au rămas în urmă cu 83%. Reprezentanţii Foster Wheeler a fost de acord ca în ianuarie 2014 compania să fie achiziţionată de rivalul britanic Amec pentru un preţ de aproape 33 de dolari pe acţiune. Dintre cele 52 de inversiuni începute din 1983, 22 au avut loc după 2008, iar zece sunt în curs de finalizare.

Impozitul pe profit este de 35% în SUA, faţă de 12,5% în Irlanda

În conformitate cu legislaţia americană, profiturile companiilor sunt impozitate la un nivel de 35%, cel mai ridicat dintre ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Impozitul este plătit pe profitul obţinut în SUA şi pe cel repatriat de subsidiara din străinătate. De exemplu, subsidiara unei companii americane cu activitate în Irlanda plăteşte statului irlandez 12,5% impozit pe profitul obţinut. Dacă îşi repatriează profiturile după impozitarea irlandeză, unitatea plăteşte o taxă de 22,5% (diferenţa dintre taxa de 35% din SUA şi cea de 12,5% plătită deja guvernului irlandez). Dar dacă compania americană reinvesteşte profitul în Irlanda, sau oricare altă ţară, nu mai este nevoită să plătească impozit suplimentar, explică pentru Project Syndicate economistul Martin Feldestein. Nivelul mediu de impozitare a profiturilor companiilor din statele membre OCDE este de 25%.

Feldestein consideră că nu este surprinzător că multe dintre companiile americane preferă să-şi ţină profiturile în străinătate, atât sub forma unor instrumente financiare cât şi sub formă de investiţii în subsidiare, pentru a evita impozitarea, iar ca rezultat aproape 2.000 de miliarde de dolari sunt „păstrate“ în străinătate . Totodată el consideră că actualul sistem american de impozitare afectează cea mai mare economie la nivel mondial în mai multe moduri. Impozitul suplimentar pe care firmele americane trebuie să-l plătescă dacă îşi repatriează profiturile le majorează costurile de capital, şi le reduce astfel capacitatea de a concura pe pieţele internaţionale.

În Washington încep să se înmulţească îngrijorările cu privire la numărul tot mai mare de companii care aleg să-şi mute sediul fiscal. Preşedintele american Barack Obama a criticat „mentalitatea de turmă“ a companiilor care caută să scape de impozitele mari şi a anunţat că va lua măsuri în această privinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO