Business Internaţional

Coşmarul din sectorul bancar continuă. Unul dintre cei mai mari creditori din lume plănuieşte să disponibilizeze peste 4.000 de oameni

Coşmarul din sectorul bancar continuă. Unul dintre cei...

Autor: Iulian Tenchiu

11.08.2019, 11:01 725

HSBC Holdings Plc, una dintre cele mai mari organizaţii bancare şi financiare din lume, este pe cale de lansa o schemă de disponibilizare, în urma căreia peste 4.000 de oameni vor fi obligaţi să părăsească banca, scrie Bloomberg.

Potrivit lui Ewen Stevenson, CFO-ul HSBC, programul de disponibilizări se adresează mai ales celor din structurile superioare ale instituţiei, dovadă a acestui fapt făcând-o chiar concedierea lui John Flint, CEO-ul HSBC.

În ultima perioadă, sectorul bancar s-a confruntat cu acest fenomen al dinsponibilizărilor, HSBC, reprezentând în acestă problemă doar vârful icebergului. Potrivit unor surse care au preferat să rămână anonime, UniCredit SpA plănuieşte de asemenea să concedieze aproape 10.000 de oameni pe parcursul acestui an. Société Générale, banca franceză care deţine BRD, plănuieşte de asemenea să reducă din posturi din cauza problemelor de tranzacţionare, iar gigantul german Deutsche Bank, intenţionează să disponibilizeze aproape 20.000 de angajaţi, în cadrul unui plan de restructurare estimat la 7.5 mld. euro, mai scrie Bloomberg.

Cauzele acestui val de disponibilizări care loveşte puternic sectorul bancar sunt destul de variate, automatizarea, ratele negative din Europa şi Brexitul fiind doar unele dintre principalii factori care au determinat marile bănci să reducă din personal. HSBC consideră că o altă cauză a disponibilizărilor sunt şi tensiunile geopolitice, care au determinat conceperea şi implementarea unor planuri de restructurare ale instituţiilor.

Preşedintele HSBC, Mark Tucker, este de părere că sistemul bancar are nevoie de un nou tip de conducere, care să fie capabilă să gestioneze situaţia actuală şi toate problemele aferente ei, mai ales pentru că din cauza factorilor precum Brexit sau automatizarea, veniturile nu vor putea creşte la nivelul pe care analiştii l-au preconizat anterior.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO