Business Internaţional

Costul celui mai grandios Campionat Mondial de football din istorie: Între 400 şi 500 de muncitori migranţi au murit în proiecte legate de turneu

Costul celui mai grandios Campionat Mondial de football...

Autor: Dorin Oancea

30.11.2022, 09:52 31

Coordonatorul Cupei Mondiale, Hassan Al-Thawadi, a declarat că între 400 şi 500 de muncitori migranţi au murit ca urmare a lucrărilor efectuate în cadrul proiectelor legate de turneu - o cifră mai mare decât cea anunţată anterior de oficialii qatarezi, scrie CNN.

Într-un interviu cu Piers Morgan, difuzat luni la TalkTV, Al-Thawadi a fost întrebat despre numărul de decese ale muncitorilor migranţi ca urmare a lucrărilor efectuate în cadrul turneului şi a spus: "Estimarea este în jur de 400, între 400 şi 500 de persoane.

În noiembrie 2022, un oficial guvernamental a declarat pentru CNN că au existat trei decese legate de muncă pe stadioanele Cupei Mondiale şi 37 de decese care nu au legătură cu munca.

The Guardian, între timp, a raportat anul trecut că 6.500 de muncitori migranţi din Asia de Sud au murit în Qatar de când ţara a a fost desemnată gazda Cupei Mondiale, în 2010, majoritatea fiind implicaţi în munci periculoase, efectuate adesea în condiţii de căldură extremă.

Raportul nu a făcut legătura între toate cele 6.500 de decese şi proiectele de infrastructură ale Cupei Mondiale şi nu a fost verificat de CNN.

Anul trecut, Al Thawadi - cel care se ocupă de conducerea pregătirilor Qatarului - a contestat informaţia şi a declarat pentru CNN că numărul publicat de The Guardian este un "titlu senzaţional" care induce în eroare şi că raportul nu are context.

Între timp, un oficial guvernamental din Qatar a declarat luna trecută pentru CNN: "Raportarea de 6.500 ia numărul tuturor deceselor lucrătorilor străini din ţară pe o perioadă de 10 ani şi îl atribuie Cupei Mondiale. Acest lucru nu este adevărat şi neglijează toate celelalte cauze de deces, inclusiv boala, bătrâneţea şi accidentele de circulaţie. De asemenea, nu recunoaşte faptul că doar 20% dintre lucrătorii străini din Qatar sunt angajaţi pe şantierele de construcţii."

Potrivit Amnesty International, lucrătorii migranţi reprezintă 90% din totalul forţei de muncă din Qatar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO