Business Internaţional

Costul datoriilor obligă Ungaria să anuleze o nouă vânzare de obligaţiuni

Autor: Mediafax

04.01.2012, 16:51 238

Ungaria a anulat, mirercuri, o licitaţie pentru vânzarea de obligaţiuni, pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână, decizia fiind motivată de randamentele ridicate cerute de investitori după ce acestea au crescut puternic în ultimele zile, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Guvernul a oferit investitorilor posibilitatea de a rostogoli obligaţiuni scandente în 2013 cu titluri cu maturitate în 2020, se arată pe site-ul agenţiei pentru administrarea datoriei statului.

Agenţia a vrut să vândă obligaţiuni cu scadenţă în 2020 în valoare totală de 10 miliarde de forinţi (31,1 milioane de euro) şi a primit oferte de 13 miliarde de forinţi (40,7 milioane de euro), 7,7 miliarde de forinţi pentru titlurile cu scadenţă în februarie 2013 şi 5,3 miliarde de forinţi pentru cele cu maturitate în octombrie 2013.

Ungaria a anulat joi o licitaţie de obligaţiuni cu maturitatea la trei ani, iar dobânzile la alte două împrumuturi pe care autorităţile au reuşit să le obţină au crescut puternic, pe fondul relaţiei tensionate dintre guvern şi instituţiile financiare internaţionale.

Guvernul a împrumutat marţi 45 de miliarde de forinţi (141 milioane de euro) prin vânzarea de titluri pe trei luni, la un randament mediu de 7,67%, maxim începând cu august 2009.

Randamentul obligaţiunilor ungare cu maturitatea la zece ani a crescut miercuri pe piaţa secundară cu 32 puncte de bază (0,32 puncte procentuale), la 10,69%, cel mai ridicat nivel din aprilie 2009.

Costul asigurării obligaţiunilor de stat ale Ungariei cu maturitatea la cinci ani faţă de probabilitatea intrării în insolvenţă prin contracte CDS (credit-default swap) a crescut miercuri la 655 puncte de bază (6,55 puncte procentuale), cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, de la 650 puncte pe 30 decembrie, potrivit CMA.

Forintul s-a depreciat miercuri la un nou minim record în raport cu euro, cursul urcând la 319,4 forinţi/euro, din cauza zvonurilor că negocierile dintre guvernul ungar şi instituţiile financiare internaţionale nu vor fi duse la bun sfârşit până la jumătatea anului.

Forintul este în scădere cu 1% la Budapesta, la 319,11 forinţi/euro. Recordul anterior a fost stabilit pe 14 noiembrie, la 317,92 forinţi/euro.

Comisia Europeană şi FMI au întrerupt în decembrie discuţiile cu guvernul ungar, reperzentanţii instituţiilor fiind nemulţumiţi de o serie de legi adoptate de executivul de la Budapesta şi aflate în parlament, în principal de un proiect care subminează independenţa băncii centrale şi creşte controlul guvernului asupra politicii monetare.

Legile au fost aprobate de parlament pe 30 decembrie, iar purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Olivier Bailly a declarat marţi că executivul UE nu intenţionează, în prezent, să reia discuţiile cu Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels