Business Internaţional

Costurile din China sperie companiile europene

Costurile din China sperie companiile europene

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

30.05.2012, 00:06 1468

Companiile europene active în China încep să caute noi destinaţii pen­tru investiţii, speriate de încetinirea creşterii economice chineze, creşterea costurilor forţei de muncă şi cadrul legal incert. Astfel, una din cinci companii cu centre de producţie în China spune că vrea să-şi direcţioneze investiţiile către alte pieţe emergente, potrivit unui studiu al Camerei de Comerţ European din China preluat de Le Monde.

"China devine o piaţă strategică din ce în ce mai importantă pentru com­paniile europene, dar multe dintre acestea ar putea să îşi reorienteze in­vestiţiile şi să plece din China, care e din ce în ce mai costisitoare", notează studiul, la care au participat cele 577 de com­panii membre ale camerei de co­merţ.
 
 
Pe de altă parte, 78% din companiile intervievate spun că vor căuta să se dezvolte în China în următorii doi ani, iar 36% an­ticipează că vor înregistra creşteri ale profitului. Com­paniile care intenţionează să crească în China iau în calcul dezvoltarea către interiorul ţării, unde salariile sunt mai mici, iar unele provincii acordă stimulente pentru investitorii străini. Principalele temeri manifestate de companii vizavi de cea mai mare eco­nomie emergentă a lumii se referă la în­ce­tinirea creşterii economice locale (65% din companii), majorarea cos­tu­rilor forţei de muncă (63%) şi încetinirea avansului economic mondial (62%).
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO