Business Internaţional

Cotaţiile petrolului încotro după plafonarea preţului de către G7?

Cotaţiile petrolului încotro după plafonarea preţului...

Autor: Catalina Apostoiu

09.12.2022, 00:05 309

La începutul săptămânii, ţările G7 au impus un plafon de 60 de dolari pe preţul petrolului rusesc Rusia a anunţat că nu va vinde petrol niciunui cumpărător dispus să se conformeze plafonului şi a strâns o flotă „din umbră“ ca să ocolească restricţiile şi să livreze în continuare ţiţei către ţări ca India şi China.

La începutul săptămânii, ţările G7 au impus un plafon de 60 de dolari pe preţul petrolului rusesc. Debutul măsurii a fost unul complicat, scrie Bloomberg.

Mişcarea fără precedent a unui set de ţări de a încerca să impună un preţ la care o alta poate vinde o materie primă a generat confuzie în rândul traderilor şi o ameninţare cu măsuri retaliatorii din partea Moscovei.

Rusia încă îşi analizează opţiunile, însă o idee este de a reacţiona cu un preţ minim. Există două abordări: un preţ fix sau un discount maxim faţă de preţurile de referinţă internaţionale, potrivit unor surse familiare cu situaţia.

Un preţ minim peste plafon ar pune teoretic traderii şi companiile de transport în dificultate.

SUA au argumentat în timpul negocierilor că preţurilor petrolului nu li se poate permite să atingă un vârf, susţinând că exact acest lucru

s-ar fi întâmplat dacă sancţiuni mai dure anterior plănuite de UE ar fi fost impuse. Noul design este menit să permită fluxul petrolului rusesc, dar la un preţ neatractiv pentru Moscova.

Preţul petrolului Brent a coborât sub 80 de dolari pe baril pentru pri­ma dată din ianuarie marţi, un nivel cu mult sub cel existent în momentul invadării Ucrainei de către Rusia. Acesta a continuat să scadă miercuri. Preţurile s-au stabilizat joi.

Există mai multe motive pentru declinul preţurilor, însă este totuşi adevărat că plafonul pare să fi temperat temerile privitoare la o scădere a ofertei.

La scurt timp după impunerea plafonului, cel puţin 22 de nave transportatoare de ţiţei au fost oprite de la a trece prin apele Turciei, potrivit Financial Times.

Oficialii occidentali au dat vina pe această ţară pentru blocarea transporturilor din Marea Neagră. Aceştia au susţinut mecanismul plafonării preţului şi au argumentat că cererea Turciei de asigurări suplimentare din partea transporta­torilor nu este necesară.

Mai multe detalii pe zfcorporate.ro

Rusia a anunţat că nu va vinde petrol niciunui cumpărător dispus să se conformeze plafonului şi a strâns o flotă „din umbră“ ca să ocolească restricţiile şi să livreze în continuare ţiţei către ţări ca India şi China.

Ben Cahill, de la Center for Strategic and International Studies, arată că este prea devreme să se determine care va fi impactul măsurii de plafonare a preţului, notează marketplace.org.

Factorul determinant major va fi reacţia Rusiei, potrivit lui Cole Smead, preşedinte al Smead Capital Management. Dacă Putin va face tot posibilul pentru a încetini producţia, acest lucru ar putea duce la aceleaşi perturbări la nivelul ofertei pe care SUA şi aliaţii săi au încercat să le evite. În acest moment, însă, Putin are în continuare suficienţi cumpărători de petrol rusesc.

Analiştii StanChart remarcă faptul că fundamentele pieţei petroliere sunt mult mai pozitive în prezent decât la începutul anului 2020. Cererea nu este pe cale să se prăbuşească şi nu există un război al preţurilor între producători în acest moment, potrivit oilprice.com.

În ceea ce priveşte plafonul, analiştii StanChart anticipează că acesta va avea un impact nesemnificativ asupra preţurilor petrolului din moment ce principalii importatori de petrol rusesc nu participă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO