Business Internaţional

COVID-19 distruge piaţa muncii din SUA: Peste 26 milioane de americani au solicitat ajutoare de şomaj în ultima lună

COVID-19 distruge piaţa muncii din SUA: Peste 26...

Autor: Dorin Oancea

23.04.2020, 13:51 324

Un număr record de 26 de milioane de americani au solicitat ajutoare de şomaj în ultimele cinci săptămâni, confirmând că toate locurile de muncă create pe parcursul celei mai lungi perioade de boom din istoria Statelor Unite au fost şterse în aproximativ o lună, relatează Reuters.

Raportul săptămânal ce va fi prezentat joi de Departamentul Muncii se va adăuga unui pachet de date economice din ce în ce mai sumbre şi pe fondul unor proteste crescânde împotriva blocajelor la nivel naţional pentru a controla răspândirea COVID-19.

„Economia SUA pierde locuri de muncă într-un ritm şi la o scară niciodată înregistrate”, a spus Scott Anderson, economist şef la Bank of the West din San Francisco. „Se compară cu un dezastru natural la scară naţională.”

Cererile iniţiale pentru prestaţiile de şomaj de la stat au însumat, probabil, 4,2 milioane în săptămâna încheiată pe 18 aprilie, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Este o valoare care ar fi fost considerată ca fiind inimaginabilă cu două luni în urmă, dar mai mică decât cele 5,245 milioane din săptămâna precedentă. Estimările din sondajul pentru datele de joi au fost de până la 5,50 milioane.

Pe baza prognozei medii, datele privind cererile de săptămâna trecută ar duce la cererile cumulate de şomaj la aproximativ 26,2 milioane începând cu săptămâna care s-a încheiat pe 21 martie, reprezentând aproximativ 16% din forţa de muncă. Economia a creat 22 de milioane de locuri de muncă în perioada de boom care a început în septembrie 2010 şi s-a încheiat brusc în februarie a acestui an.

Economiştii prognozează că până la 25 de milioane de locuri de muncă au fost pierdute în aprilie, după ce 701.000 de poziţii au dispărut în martie, cel mai mare declin în 11 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO