Business Internaţional

Covid: Europa de Est a devenit regiunea în care se află toate ţările cu cea mai ridicată rată de mortalitate

Covid: Europa de Est a devenit regiunea în care se află...

Autor: Catalina Apostoiu

29.03.2021, 00:06 349

Ţările cu cea mai ridicată rată de mor­talitate de pe urma corona­viru­su­lui în acest moment se situează toate în Europa de Est, economii carac­te­ri­zate prin sisteme de sănătate sub­fi­nan­ţate şi guvernări populiste, iar unele dintre acestea se opun în con­tinuare lock-downurilor mai stricte pe care medicii le recomandă pentru a stă­vili răspân­direa virusului, relatează Bloomberg.

Nouă dintre cel mai greu lovite 10 ţări la nivel mondial din punctul de vedere al numărului de decese pe cap de locuitor se află în această regiune, relevă datele Bloomberg. Situaţia marchează o schimbare dramatică faţă de faza de început a pandemiei, când estul continentului a suferit mult mai puţine decese decât ţări ca Marea Britanie şi Spania.

Situaţia actuală se datorează mai mul­t­or factori, de la reacţia lentă a po­li­ticienilor în acest al treilea val la pro­gra­me de vaccinare cu probleme şi sis­te­me de sănătate deficitare. De ase­me­nea, există o opoziţie în creştere faţă de restricţii la nivelul Europei ca întreg.

Polonia, cea mai mare economie din estul Europei, se luptă să aducă sub control o creştere record a cazurilor noi de coronavirus. Însă noile restricţii anunţate săptămâna trecută nu au echivalat cu un lockdown în sine chiar în condiţiile în care premierul Mateusz Morawiecki a avertizat că sistemul medical riscă să fie copleşit.

Deşi guvernul polonez speră să evite restricţii mai dure prin accelerarea campaniei de vaccinare, mai puţin de o zecime din populaţia Poloniei a fost vaccinată până acum. Decesele, pe poziţia a 12-a la nivel mondial, au atins cel mai ridicat nivel din decembrie, săptămâna trecută depăşind 50.000.

Zlotul polonez a atins săptămâna trecută cel mai scăzut nivel din 2009 pe fondul temerilor în creştere că accelerarea pandemiei va amâna redresarea economiei. Noile restricţii ar putea însemna că ţinta de creştere deja ambiţioasă de 4% a guvernului pentru acest an este în pericol.

Economiştii Citigroup, care văd economia poloneză avansând cu 3,7% în 2021, au anunţat că recuperarea acesteia va fi probabil amânată din T2 în T3.

În toamnă, premierul polonez declara că Polonia va avea „cea mai blândă recesiune“ din UE.

Se pare că nici un ritm alert de vaccinare nu este o soluţie clară. Ungaria, care şi-a imunizat cetăţenii mai rapid decât aproape orice alt stat membru al UE, a devenit ţara cu cea mai ridicată rată de mortalitate din lume săptămâna trecută.

Recent, ţara a aprobat două noi vaccinuri COVID-19 din afara programului de achiziţie al UE.

Împreună cu Morawiecki, premierul ungar Viktor Orban şi alţi lideri au dat frecvent vina pe abordarea problematică a UE privitoare la vaccinuri pentru eşecul lor în a aduce pandemia sub control.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO