Business Internaţional

Cozi la Iaşi la secţia unde pot vota moldovenii. La Cluj au votat 195 de persoane, iar la Galaţi 100

Cozi la Iaşi la secţia unde pot vota moldovenii. La...

O coadă s-a format la secţia de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iaşi, unde moldovenii au mers să îşi aleagă noii parlamentari. La Galaţi zeci de moldoveni au trecut deja pe la secţia de votare, în timp ce la Cluj au votat 195 de persoane. 

Iaşi

Duminică după-amiază, s-au format cozi la secţia de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iaşi, unde moldovenii au mers să îşi aleagă noii parlamentari. Marea majoritate a celor veniţi sunt studenţi basarabeni care învaţă în centrele universitare ieşene, dar şi cetăţeni moldoveni deţinători ai cetăţeniei române stabiliţi la Iaşi.

Printre cei care au votat la Iaşi s-a aflat şi interpretul de muzică populară Ion Paladi. Acesta era venit din Bucureşti la Iaşi pentru un eveniment şi a trecut pe la secţia de votare, pentru ca apoi să-şi continue drumul spre Piaţa Neamţ.

„Am votat pentru un viitor mai bun şi mai frumos pentru noi şi copii noştri", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Ion Paladi.

La secţia de vot de la Consulatul Republicii Moldova de la Iaşi au fost trimise 5.000 de buletine de vot pentru circumscripţia naţională şi 5.000 de buletine de vot pentru circumscripţia uninominală.

 

Galaţi

Sute de persoane au trecut duminică pe la secţia de votare amenajată în sediul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul Republicii Moldova. Procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente, iar moldovenii care au votat spun că doresc prosperitate, eliminarea corupţiei, un viitor la ei în ţară şi alegeri corecte.

Secţia de votare din Galaţi este deschisă în special pentru studenţii basarabeni aflaţi la studii în centrul universitar gălăţean. Zeci de tineri au votat duminică gândindu-se la viitor şi sperând că într-o zi se vor întoarce acasă.

„Sunt chestii la noi în ţară pentru care se încearcă găsirea unei rezolvări, nu s-a reuşit. De aceea, noi tinerii încercăm să facem alegerea corectă, ne informăm, analizăm situaţia, analizăm ce a fost, încercăm să ne construim viitorul, dar nu depinde doar de noi. Nu noi conducem ţara, nu noi facem alegerea finală. Sunt din Republica Moldova, sunt studentă la Galaţi în anul 1, la jurnalism şi sper să profesez acasă”, a spus Cristina, una dintre studentele de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

La secţia de votare au ajuns şi moldoveni aflaţi în tranzit sau stabiliţi în Galaţi. Chiar dacă locuiesc departe de casă, ei spun că au votat pentru schimbare şi vor ca alegerile să fie corecte

„Dorim ca Republica Moldova să se schimbe spre binele ţării şi al populaţiei. Am votat pentru un viitor prosper. Aşteptăm ca alegerile să fie corecte, să nu mai fie falsificate”, a declarat un medic stomatolog.

La Galaţi au votat şi persoane în vârstă care vor un viitor diferit pentru copiii şi nepoţii lor.

Nadejda Dabrija, fosta învăţătoare, 82 de ani , a venit la rude în Galaţi

„Sperăm să fie mai bine, dorim un viitor mai bun pentru copiii noştri, nepoţii şi strănepoţii noştri. Eu sunt din raionul Roşcani, sunt fostă învăţătoare”, a spus Nadejda Dabrija.

Ludmila Cordoneanu locuieşte în Focşani şi a parcurs aproape 100 de kilometri împreună cu soţul şi doi copii ca să voteze la secţia din Galaţi.

„Am venit cu gânduri bune. Sperăm ca fiecare să-şi facă datoria de cetăţean al Republicii Moldova şi să vină al vot. Aşteptăm să se schimbe foarte multe lucruri. Ţara arată jalnic la momentul actual”, a spus Ludmila Cordoneanu la ieşirea de la urne.

La secţia de votare din Galaţi nu au fost incidente. Până la finalul zilei, la urna de la universitatea gălăţeană sunt aşteptaţi aproximativ 700 de cetăţeni din Republica Moldova.

„Nu avem niciun fel de probleme, nici un fel de incidente, totul decurge bine. Până acum (n.r. ora 13.00) au votat aproximativ 100 de persoane. Dacă luăm în calcul numărul de cetăţeni care a votat la alegerile anteriore, ne aşteptăm la 700 de persoane. Secţia deserveşte Brăila, Vrancea, aşteptăm cetăţenii la vot”, a declarat preşedintele secţiei de votare de la Galaţi, Nicolae Mâinea.

Secţia de votare de la Galaţi s-a deschis la ora 7.00 şi se va închide la ora 21.00.

 

Cluj-Napoca

Şi la Cluj-Napoca au votat în mare parte studenţi.

Preşedintele Secţiei de votare deschisă la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, Gheorghe Soltan, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că la urne sunt aşteptate peste 1.500 de persoane.

„Activitatea a început la ora 7, procesul de votare decurge normal, iar secţia se va închide la ora 21. Până duminică la amiază votaseră peste 195 de cetăţeni ai Republici Moldova. Avem liste suplimentare şi estimăm că ar putea vota peste 1500 de persoane, studenţi dar şi oameni în vârstă”, a spus Soltan.

Una dintre studentele din Republica Moldova care învaţă la Cluj-Napoca, Alina, a afirmat că a votat pentru o schimbare în bine.

„Vrem un viitor mai bun pentru Republica Moldova, pentru părinţii noştri şi fraţii noştri care sunt acolo, iar acest viitor nu poate fi decât alături de UE”, a spus aceasta.

Adrian, un student care a venit din Târgu-Mureş să voteze la Cluj-Napoca, a spus că a votat pentru un viitor prosper, pentru o viaţă mai bună în Republica Moldova.

Câteva zeci de alegători din Republica Moldova nu au putut vota la Cluj-Napoca deoarece aveau paşapoartele expirate şi nu s-a putut vota cu cartea de identitate.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a informat că prezenţa la vot la alegerile parlamentare de duminică este mult mai mare decât prezenţa la vot la scrutinul din 2014. Până la ora 13.00 au votat circa 27% din alegători, potrivit unimedia.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO