Business Internaţional

De la creatorii robotului Sophia: Cine este robotul Grace, un prototip de humanoid destinat pieţei de asistenţă medicală. A fost creat pentru a interacţiona cu vârstnicii şi cu cei izolaţi din cauza Covid-19

De la creatorii robotului Sophia: Cine este robotul Grace, un prototip de humanoid destinat pieţei de asistenţă medicală. A fost creat pentru a interacţiona cu vârstnicii şi cu cei izolaţi din cauza Covid-19

Autor: Dorin Oancea

13.06.2021, 19:00 7884

Echipa din Hong Kong din spatele celebrului robot umanoid Sophia lansează un nou prototip, Grace, destinat pieţei asistenţei medicale şi conceput pentru a interacţiona cu vârstnicii şi cei izolaţi de pandemia COVID-19, anunţă Reuters.

Îmbrăcată într-o uniformă albastră de asistentă medicală, Grace are trăsături asiatice, păr şaten până la guler şi o cameră termică în piept pentru a lua temperatura şi a măsura capacitatea de reacţie. Foloseşte inteligenţa artificială pentru a diagnostica un pacient şi poate vorbi engleză, mandarină şi cantoneză.

„Pot să vizitez oameni şi să le înveselesc ziua... dar pot face şi terapie prin conersaţie şi să ajut furnizorii de servicii medicale”, a declarat Grace pentru Reuters în timp ce se afla lângă „sora” ei, Sophia, în laboratorul Hanson Robotics din Hong Kong.

Asemănarea lui Grace cu un profesionist din domeniul sănătăţii şi capacitatea de interacţiune socială vizează reducerea poverii pentru personalul medical din prima linie, a declarat fondatorul David Hanson.

„Un aspect asemănător omului facilitează încrederea şi angajamentul natural”, a spus Hanson, explicând modul în care Grace poate simula acţiunea a mai mult de 48 de muşchi faciali majori, cu un comportament reconfortant, conceput să semene oarecum cu personajele anime.

Awakening Health intenţionează să producă în masă o versiune beta a lui Grace până în august, a declarat David Lake, director executiv al asocierii între Hanson Robotics şi Singularity Studio, şi există planuri să o lanseze anul viitor în locaţii printre care Hong Kong, China, Japonia şi Coreea.

Costul fabricării roboţilor, acum asemănător preţurilor pentru maşinile de lux, va scădea odată ce compania va produce zeci sau sute de mii de unităţi, a adăugat Hanson.

AFACERI DE LA ZERO