Business Internaţional

Ce cred entuziaştii criptomonedelor despre declinul provocat de Elon Musk: „Acesta ar putea fi selloff-ul care duce Bitcoin-ul la un nou maxim istoric. Nu am fi surprinşi dacă Tesla ar anunţa că plănuieşte să transforme piaţa crypto într-una mai verde”

Elon Musk. CEO-ul Tesla şi SpaceX (Sursa foto: Hepta.ro)

Elon Musk. CEO-ul Tesla şi SpaceX (Sursa foto: Hepta.ro)

Autor: Eduard Ivanovici

13.05.2021, 13:37 2632

Fanii criptomonedelor s-au confruntat cu un şoc puternic când Elon Musk, fondatorul Tesla şi al doilea cel mai bogat om din lume, a anunţat pe Twitter că producătorul auto nu va mai accepta plăţile cu Bitcoin, decizie luată pe fondul temerilor cu privire la utilizarea combustibililor fosili în cadrul proceselor de minare, conform Bloomberg.

Tesla a anunţat în februarie că a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari „pentru mai multă flexibilitate şi pentru a diversifica şi maximiza profiturile”, acceptând plăţile în Bitcoin pentru produsele din cadrul companiei. Însă imaginea „enviromentally friendly” a companiei lui Musk a venit în contrast cu amprenta masivă de carbon din reţeaua Bitcoin, care foloseşte anual mai multă energie decât Argentina, ţară cu 45 de milioane de locuitori, conform unui studiu al Universităţii Cambridge.

Bitcoin-ul a scăzut cu până la 16%, piaţa criptomonedelor înregistrând un declin de peste 400 de miliarde de dolari. La ora redactării ştirii (13:35), moneda ajungea la 49.000 de dolari.

„Acesta ar putea fi selloff-ul care duce Bitcoin-ul la un nou maxim istoric. Credem că anunţul este supraestimat şi nu am fi surprinşi dacă Tesla ar anunţa că plănuieşte să transforme piaţa crypto într-una mai verde ”, spune David Grider, membru al companiei de consultanţă Fundstrat Global Advisors, adăugând că moneda ar putea atinge 100.000 de dolari în viitorul apropiat.

„Cel mai logic răspuns este că Musk a simţit presiune” din partea oamenilor care cred că „firma nu poate să fie verde şi să deţină în acelaşi timp criptomonede”, a declarat investitorul Michael Terpin, catalogând decizia iniţială a miliardarului drept „neinformată”.

„În primul rând, nu se consumă energie atunci când trimiţi Bitcoini, iar minarea noilor monede reprezintă o cantitate mult mai mică de energie (70% venind din surse regenerabile) decât cantitatea de energie folosită la minarea aurului sau pentru alimentarea sistemului bancar la nivel global”, susţine Terpin.

În prezent, există analişti care cred că Musk ar putea crea un nou activ digital verde care ar deveni un rival direct al criptomonedelor deja consacrate.

„Este surprinzător deoarece Tesla a cumpărat Bitcoin la începutul anului, iar raţionamentul rămâne acelaşi, indiferent că vorbim despre Bitcoin ca mijloc de tezaurizare sau din punct de vedere al tranzacţiilor. Aşa că nu are sens. De regulă, în cazuri de genul acesta se află în joc o serie de motive necunoscute”, spune Vijay Ayyar, şeful diviziei Asia-Pacific din cadrul exchange-ului de criptomonede Luno.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO