Business Internaţional

Credit Agricole vinde Emporiki Grecia "în câteva săptămâni", pentru 1 euro

Credit Agricole vinde Emporiki Grecia "în câteva săptămâni", pentru 1 euro

Autor: Marius Oncu

27.09.2012, 17:05 914

"Suntem în discuţii foarte avansate cu cumpărători care au făcut oferte ferme", a spus Chifflet la postul de radio RTL, adăugând că preţul de achiziţie ar putea fi simbolic, de 1 euro, în funcţie de capitalul pe care Credit Agricole trebuie să-l mai aducă la subsidiara elenă.

Întrebat despre momentul unei tranzacţii, şeful grupului a răspuns: "În câteva săptămâni".

Chifflet nu a fost întrebat despre un articol al Wall Street Journal, care a scris recent, citând surse, că banca franceză trebuie să suplimenteze capitalul Emporiki cu încă 600-700 milioane de euro înainte de a o putea vinde.

Credit Agricole caută o modalitate de a ieşi din Grecia şi analizează oferte pentru Emporiki de la trei bănci elene: EFG Eurobank, National Bank of Greece şi Alpha Bank, potrivit Wall Street Journal.

În iulie, instituţia de credit franceză a recapitalizat Emporiki cu 2,3 miliarde de euro, însă banca centrală a Greciei consideră că nu este suficient, au afirmat sursele publicaţiei. Înainte de a aproba vânzarea, banca centrală a Greciei cere Credit Agricole să furnizeze subsidiarei capital suplimentar de 600-700 milioane de euro pentru acoperirea pierderilor estimate pe portofoliul Emporiki în următorii trei ani.

În plus, Credit Agricole va trebui să menţină deschisă şi actuala linie de credit pentru Emporiki, astfel încât banca să aibă lichiditate adecvată şi să nu reprezinte o povară pentru cumpărător.

Grupul francez a decis în iunie că transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din România, către Credit Agricole. Banca Naţională a României şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole, iar numele instituţiei de credit a fost schimbat în august în Credit Agricole Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO