Business Internaţional

Credit Suisse îşi toarnă clienţii americani ca să scape de un război cu SUA

Credit Suisse îşi toarnă clienţii americani ca să scape de un război cu SUA

Foto AFP

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

09.11.2011, 00:04 685

Credit Suisse va transfera autorităţilor elveţiene in­formaţii privind conturile clienţilor americani bogaţi care au as­cuns bani în Elveţia pentru a evita plata taxelor. Decizia apro­pie guvernul SUA de o nouă victorie în lupta contra evaziunii fiscale şi secretului bancar, scrie agenţia Thomson Reuters.

Banca a anunţat că va da curs unei solicitări venite din partea guvernului elveţian privind informaţii despre conturile unor clienţi după ce autorităţile de la Washington au solicitat ajutorul Elveţiei în anchete împotriva unor cetăţeni americani suspectaţi de evaziune fiscală. Totodată, Credit Suisse a început să anunţe clienţii ame­ricani că intenţionează să le divulge numele autorităţilor fiscale elveţiene în urma unei solicitări din partea guvernului american, notează Reuters.

Credit Suisse şi autoritatea elveţiană responsabilă de afaceri financiare internaţionale au refuzat să precizeze numărul clienţilor afectaţi.

Săptămâna trecută, Credit Suisse a înregistrat un provizion de 295 mil. franci elveţieni aferent rezultatelor financiare din trimestrul al treilea din cauza anchetei din SUA. Banca a arătat că înţelegerea finală care va fi încheiată cu autorităţile americane ar putea depăşi suma alocată.

Guvernul SUA suspectează zeci de mii de americani că au evitat plata unor taxe evaluate la câteva miliarde de dolari prin "ascunderea" banilor în bănci elveţiene.

Guvernul elveţian a încheiat un acord cu cel american care prevede cooperarea între cele două ţări pentru combaterea evaziunii fiscale. Acordul nu a fost încă ratificat de Congres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO