Business Internaţional

Cresc temerile că Ucraina va intra în default

Cresc temerile că Ucraina va intra în default

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2022, 00:00 1998

De mult timp strategii avertizează că Ucraina are nevoie urgent de un plan de reconstrucţie care trebuie pus în aplicare imediat, chiar dacă războiul pornit de Rusia contra ei nu s-a încheiat. Cu veniturile din taxe, din exporturi şi din tarife vamale distruse de invazia rusă, guvernul are nevoie de noi surse de bani.

Compania naţională de gaze naturale Naftogaz le-a cerut creditorilor internaţionali să accepte amânarea plăţii datoriilor cu doi ani, iar acest lucru a trezit temeri că şi Kievul va face la fel, scriu Reuters şi Financial Times.

Partenerii internaţionali ai Ucrainei au tras deja semnalul de alarmă că se înteţesc presiunile pe finanţele publice ale ţării. Trezoreria SUA a avertizat că măsuri de urgenţă precum printarea de bani folosite de guvernul de la Kiev pentru a petici bugetul de stat riscă să afecteze în timp capacitatea de a furniza servicii publice.

Acest lucru subliniază nevoia ca aliaţii să furnizeze Ucrainei zeci de miliarde de dolari în împrumuturi ieftine sau nerambursabile cât mai curând posibil. Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a spus că Ucraina se confruntă cu „nevoie de finanţare masivă pe termen scurt“.

Miniştrii de finanţe din UE abia au reuşit să se înţeleagă să trimită la Kiev un ajutor un miliard de euro dintr-un pachet de nouă miliarde de euro propus în urmă cu două luni de Comisia Europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO