Business Internaţional

Cresc temerile că un embargo asupra energiei ruseşti va arunca industria germană în cea mai mare criză de la cel de-al Doilea Război Mondial

Cresc temerile că un embargo asupra energiei ruseşti va...

Autor: Catalina Apostoiu

21.04.2022, 23:06 273

Războiul din Ucraina remo­delează scena energetică mondială. Şocată de devastarea produsă de bombardamentele ruseşti asupra oraşelor ucrainene, UE a impus sancţiuni dure împotriva hidro­car­bu­rilor ruseşti. Cărbunele este interzis; petrolul ar putea urma, iar ga­zele ar putea fi incluse de ase­menea pe agendă, însă discuţiile privitoare la un embargo total asupra energiei ruseşti creează panică în Germania, relatează Financial Times.

Teama este că orice întrerupere bruscă a importurilor de gaze ar putea paraliza mari părţi din industria ţării. Martin Brudermuller, CEO al grupului BASF, spune că un astfel de pas ar scufunda sectorul corporate german în „cea mai neagră criză de la cel de-al Doilea Război Mondial“.

Exact această teamă explică opoziţia profundă a Germaniei faţă de ideea unui embargo. Însă această poziţie şubrezeşte pe măsură ce războiul din Ucraina avansează. Între timp, există riscul ca Rusia însăşi să reacţioneze faţă de sanc­ţiunile occidentale oprind unilateral livrările de gaze către Europa.

Oricum, Berlinul se află în faţa unui scenariu de neconceput chiar şi cu câteva săptămâni în urmă: un şoc la nivelul alimentării cu gaze care ar putea forţa Germania să-şi raţionalizeze energia către industrie şi ar putea duce la închiderea unora dintre cele mai mari fabrici ale ţării.

Companiile germane insistă că un astfel de embargo ar avea consecinţe catastrofale. Siegfried Russwurm, preşedinte al asociaţiei de business BDI, avertizează că o astfel de măsură ar afecta puterea economică şi stabilitatea Germaniei.

Războiul din Ucraina exacerbează şi problema inflaţiei pentru nemţi şi nu numai.

„Îngrijorările privind viitorul împing preţurile în sus“, arată Marcel Fratzscher, preşedinte al institutului german DIW, potrivit Deutsche Welle. În opinia acestuia, nesi­guranţa legată de „ceea ce va veni“ este probabil cea mai mare problemă.

Iar o majorare a salariilor şi investiţiile guvernamentale sunt „absolut necesare“ pentru diminuarea impactului scumpirilor.

Potrivit asociaţiei BGA, un sondaj realizat în rândul membrilor săi a arătat că majoritatea acestora se aşteaptă la o încetinire a economiei germane ca urmare a conflictului din Ucraina, notează Reuters.

Exporturile germane către Rusia au scăzut cu 57,5% la 1,1 miliarde de euro în martie din cauza sancţiunilor, Rusia devenind a 12a cea mai mare piaţă de export a Germaniei din afara UE, de la poziţia a cincea în februarie.

Tot în contextul războiului din Ucraina, social democraţii germani sunt din nou sub focul criticilor privind legăturile cu energia rusească, după acuzaţii că Manuela Schwesig, premier al statului Mecklenburg-Vorpommern, a colaborat cu gigantul rus Gazprom pentru subminarea sancţiunilor americane şi răspândirea propagandei ruseşti, potrivit Politico.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO