Business Internaţional

Creşte încrederea în economia zonei euro, impulsionată de declinul şomajului

Creşte încrederea în economia zonei euro,...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.01.2016, 00:04 401
Încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător în luna decembrie în condiţiile în care rata şo­majului şi-a continuat declinul în luna anterioară, relatează Reuters, citând date ale Euro­stat şi ale Comisiei Europene.

Potrivit Comisiei, indicele încrederii în economie a avansat la 106,8 puncte în decembrie de la 106,1 puncte în no­iembrie.

Economiştii inter­vievaţi de Reuters se aşteptaseră ca indicele să rămână neschim­bat.

În cazul industriei, indicele a urcat la -2,0 puncte de la -3,2 puncte. Serviciile, sectorul responsabil pentru cea mai mare parte a PIB-ului zonei euro, au înregistrat de ase-menea o îmbunătăţire, la 13,1 puncte de la 12,8 puncte.

Încrederea consumatorilor a crescut la -5,7 puncte de la -5,9 puncte.

Poate că temerile privitoare la perspectivele legate de evoluţia economiei mondiale sunt în creştere din cauza problemelor din China, însă între timp datele economice din Europa indică încă o direcţie bună, scrie Financial Times.

Potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene Eurostat, rata şomajului din zona euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii peste patru ani în luna noiembrie, de 10,5% din forţa de muncă, de la o rată revizuită de 10,6% în octombrie.

Acesta a reprezentat cel de-al treilea declin lunar con­secutiv. Un număr total de 16,9 milioane de persoane din zona euro nu au un loc de muncă.

Comparativ cu anul trecut, rata a scăzut în toate ţările cu excepţia Austriei şi Finlandei. Cele mai pronunţate scăderi au fost consemnate în Spania, la 21,4% de la 23,7%, şi Italia, la 11,3% de la 13,1%.

Pentru Uniunea Europeană ca întreg, rata şomajului s-a aflat de asemenea în scădere în noiembrie, la 9,1% de la 9,2% în luna anterioară. Nivelul din noiembrie este cel mai scăzut din iulie 2009, potrivit Eurostat.

Germania s-a lăudat din nou cu cel mai scăzut şomaj din UE în noiembrie, urmată de Cehia. Poate în mod ne­surprinzător, Grecia deţine prima poziţie în topul ratelor şomajului, cu 24,6%, deşi şi şomajul din această ţară este în scădere, de la 24,6% în octombrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO