Business Internaţional

Creste nota de plata in razboiul cu Irakul

03.03.2003, 00:00 17

Tacticienii de la Pentagon cred ci, pe zi ce trece, costul razboiului cu Irakul creste, iar previziunile ajung chiar pana la fabuloasa cifra de 95 miliarde de dolari, eclipsand sumele vehiculate anterior, spun surse administrative si guvernamentale americane citate de CNN.
Casa Alba a avertizat ca nu se poate pune o eticheta financiara pe varianta ocupatiei militare si a conflictelor armate, deoarece nimeni nu poate estima cat de mult va dura acest razboi si ce masuri va lua presedintele irakian pentru a distruge infrastructura tarii, inclusiv platformele petroliere.
"Este prea curand pentru a elabora o cifra care sa sa reflecte corect realitatea" a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fletcher. Insa oficialii de la Pentagon au discutat deja suma de 95 de miliarde de dolari cu Casa Alba, care proiecteaza un plan de cheltuieli de urgenta, pentru a-l prezenta sa fie ulterior  Congresului, spre aprobare. Oficiali ai administratiei spun ca vor prezenta presedintelui Bush o estimare detaliata de costuri saptamana aceasta, iar surse implicate in deliberari au afirmat ca cifra reala se va situa probabil aproape de cele 61 miliarde de dolari cheltuiti in razboiul din Golf.
Conform unor documente interne ale casei Albe, puse la dispozitia comisiilor speciale ale Congresului, administratia Bush estimeaza cheltuieli de circa un miliard de dolari pe ajutoare umanitare si reconstructia tarii in primul an dupa eventuala invazie americana.
Oficialii americani au mai spus ca se asteapta la ce e mai rau, inclusiv la 2 milioane de refugiati in saptamanile ce vor urma invaziei americane si trimit deja provizii si ajutoare umanitare pentru circa un milion de persoane. Aproape 2,9 milioane de ratii alimentare zilnice sunt stocate pentru a face fata cazurilor de urgenta.
Totusi, factura ar putea atinge dimensiuni catastrofale, daca Saddam Hussein incendiaza campurile petroliere sau daca foloseste arme chimice si biologice contra populatiei civile. Desi administratia americana conteaza pe veniturile din petrolul irakian pentru a acoperi costurile de reconstructie, mai sunt importante decizii de luat, referitoare la industria petroliera irakiana.
Spre deosebire de razboiul din Golf, de aceasta data americanii ar putea fi nevoiti sa plateasca singuri nota de plata. Nu este inca clar cat de multa finantare va fi necesara pentru a acoperi costurile celor doi ani de ocupatie, prevazuti in planurile de razboi americane, si de mentinere a pacii. Congresul estimeaza 20 miliarde de dolari, la care se adauga cheltuielile efective de razboi si cheltuielile cu alimente, precum si pachete de facilitati economice pentru partenerii strategici ai Statelor Unite din regiune.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO