Business Internaţional

Creşterea cererii pentru cupru va încetini semnificativ anul acesta

Creşterea cererii pentru cupru va încetini semnificativ anul acesta

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2011, 17:08 313

Creşterea cererii pentru cupru la nivel mondial va încetini dela 16,4% în perioada 2005-2010 la 8,4% în 2011-2012, potrivitestimării Consiliului Internaţional al Prelucrătorilor de Cupru,citat de Reuters.

Consiliul anticipează că în China cererea pentru cupru, metalutilizat mai ales în industria electronicelor, energetică, auto şiîn construcţii, va creşte cu 7% anul acesta, comparativ cu un avansde două cifre anul trecut.

Perspectiva pe termen scurt referitoare la piaţa cuprului rămînenesigură în condiţiile în care preţurile mari încurajeazăutilizatorii finali să reducă stocurile. Consumatorii ezită, deasemenea, să acumuleze stocuri care nu sunt necesare.

Totodată, actualul nivel al preţului a determinat utilizatoriifinali din unele sectoare să înlocuiască cuprul cu aluminiul,notează Consiliul.

"Gradul ridicat de incertitudine privind economia globalăînsemnă că utilizatorii finali nu-şi pot forma o imagine apreţurilor pentru următoarele luni. De aceea cred că vor continuasă cumpere doar pentru nevoile imediate", a declarat Mark Loveitt,secretarul general al Consiliului.

Diminuarea stocurilor de cupru din depozitele din China asugerat unora dintre analişti că în acest stat cererea creşte. Alţianalişti consideră, însă, că scăderea se datorează majorăriiexporturilor şi nu îmbunătăţirii cererii.

Industria auto este unul dintre cei mai mari consumatori decupru, iar China este cea mai mare piaţă auto din lume.

AFACERI DE LA ZERO