Business Internaţional

Creşterea coroanei suedeze s-ar putea apropia de sfârşit în pofida deciziilor „îndrăzneţe“ ale Riksbank

Creşterea coroanei suedeze s-ar putea apropia de...

Autor: Catalina Apostoiu

05.07.2019, 00:03 265

Banca centrală suedeză (Riksbank) tocmai a ajutat moneda locală să-şi prelungească cel mai lung avans din acest an rămânând optimistă în pofida perspectivelor economice sumbre la nivel mondial, dar raliul acesteia ar putea fi deja pe ultima sută de metri, scrie Bloomberg.

Coroana suedeză a urcat la un maxim pe două luni în raport cu euro după ce banca centrală a ţării şi-a reiterat planul de a majora dobânzile, adoptând o poziţie contrară celei a unor bănci majore ca BCE sau Fed.

Cu inflaţia la ţintă şi starea economiei suedeze în conti­nua­re „rezonabil de bună“, guvernatorul băncii centrale sue­deze Stefan Ingves arată că îşi poate permite să „devieze“ de la traiectoria politicii monetare a băncii centrale americane şi Băncii Centrale Europene.

Analistul şef al Nordea Bank, Torbjorn Isaksson, arată că banca centrală este prea optimistă cu privire la inflaţie şi economie în general. „Mesajul din partea Riksbank reduce probabilitatea unor măsuri de relaxare, în timp ce o majorare de dobânzi rămâne în continuare o perspectivă îndepărtată“, a declarat acesta. „Ne aşteptăm ca banca să menţină dobân­zi­le pe hold în acest an şi anul viitor“.

Decizia Riksbank a fost una „îndrăzneaţă“ având în ve­dere climatul economic mondial, potrivit Barclays. Danske Bank a caracterizat mişcarea ca fiind una „încăpăţânată“ şi ve­de atât politica Riksbank, cât şi coroana slăbind.

„Ne îndoim puternic că Riksbank va fi capabilă să ope­reze o majorare în acest an şi probabil acest lucru nu se va întâmpla nici anul viitor“, arată Stefan Mellin, senior analist în cadrul Danske.

Coroana a urcat la 10,488 în raport cu euro, cel mai ridicat nivel din 23 aprilie, completând creşterile înregistrate în mai şi iunie. Danske anticipează că moneda suedeză va scădea la 10,80 în raport cu moneda unică europeană în şase luni şi apoi la 10,90 în decurs de 12 luni.

Media estimărilor incluse într-un sondaj Bloomberg indică un curs de schimb de 10,60 la sfârşitul acestui an. Strategii Barclays Wen Yan şi Nikolaps Sgouropoulos recomandă poziţionarea strategiilor pentru o potenţială depreciere a monedei suedeze.

Aceştia pariază că banca centrală suedeză se va reorienta către o poziţie ce nu va mai favoriza majorările de dobânzi în decursul următoarelor şedinţe de politică monetară.

„Este puţin probabil ca retorica optimistă a Riksbank să persiste“, se arată într-o notă a analiştilor.

Banca centrală „şi-ar putea schimba discursul în cadrul următoarelor şedinţe de politiă monetară“.

Analiştii nu exclud nici posibilitatea operării unor reduceri de dobânzi până la sfârşitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO