Business Internaţional

Cresterea economica rapida din Europa de Est ii aduce pe imigrantii plecati in Vest inapoi acasa

03.07.2008, 15:07 39

In martie 2005, Tomasz Tokarczyk si-a parasit slujba din constructii pe care o avea in Cracovia si s-a mutat in Irlanda, impreuna cu un val mare de imigranti dornici de slujbe mai bune, scrie The Wall Street Journal.
Avand in vedere cresterea economica a Irlandei, inginerul in varsta de 31 de ani a reusit sa-si tripleze salariul, construind autostrazi si hoteluri. Insa in urma cu cateva luni locurile bune de munca au devenit din ce in ce mai greu de gasit, in timp ce ofertele tot mai atragatoare din Polonia curgeau zilnic in corespondenta lui Tokarczyk. Prin urmare, inginerul polonez s-a decis sa se intoarca acasa.
"Boom-ul cel mare din Irlanda s-a incheiat. Boom-ul din Polonia abia incepe", a declarat Tokarczyk in timp ce isi sorbea cafeaua in aeroport.
Incepand cu 2004, cand Uniunea Europeana a primit opt tari din Europa de Est in randul membrilor sai, sute de mii de est-europeni s-au mutat in Vest. Imigrantii s-au mutat in special in Irlanda si Marea Britanie care au fost printre primele tari care si-au deschis granitele muncitorilor est-europeni.
Acum, in vreme ce tarile din Vest se confrunta cu eventualitatea unei recesiuni, iar estul infloreste din punct de vedere economic, valurile de imigranti nu numai ca au incetat sa mai curga, dar si-au schimbat in unele locuri directia. Multi dintre emigrantii sositi recent in Vest - jumatate din ei dupa unele estimari - se intorc acasa.
Schimbarea denota rapiditatea unor tari est-europene de a ajunge din urma economiile dezvoltate din Vest, odata cu cresterea salariilor, aprecierea monedelor nationale si cresterea economica sustinuta. In plus, schimbarea evidentiaza aparitia unei noi specii de imigranti, care datorita calatoriilor aeriene ieftine si dezvoltarii tehnologiei in general se pot muta dintr-o tara in alta in functie de conditiile economice din acestea.
Aceasta mobilitate sporita ajuta la coeziunea celui mai mare bloc politic si economic al lumii, in ciuda respingerii ratificarii Tratatului de la Lisabona de catre cetatenii irlandezi.
"Acesti imigranti pun efectiv in practica ideea de integrare europeana", a declarat Pawel Kaczmarczyk, cercetator la Centrul de Cercetare a Migratiei din cadrul Universitatii din Varsovia. Abilitatea de a se muta dintr-o tara in alta dupa schimbarile conditiilor de munca "este exact ceea ce voiam noi sa introducem odata cu ideea de piata comuna", a adaugat Kaczmarczyk. Irlanda, Marea Britanie si Suedia au fost singurele tari care si-au deschis granitele pentru muncitorii din noile tari membre in 2004, desi dupa un timp multe alte tari le-au urmat exemplul. Franta va renunta luna viitoare la restrictiile sale in aceasta privinta.
Cu toate acestea, multe tari isi mentin in continuare pozitia fata de muncitorii din tari precum Romania sau Bulgaria, pe fondul temerilor legate de evolutia salariilor pentru vestici in cazul unui val de forta de munca ieftina din Est.
Imigrantii est-europeni au reprezentat un avantaj pentru economiile Irlandei si Marii Britanii, deoarece venirea lor a insemnat o crestere a cererii, a preturilor la locuinte si o scadere a inflatiei salariilor.
Acum, plecarile treptate ale acestora ar putea fi de folos in conditiile in care economiile vestice incetinesc, dar chiar si in aceasta situatie exista pericole. Un flux mai rapid al plecarii imigrantilor ar putea agrava incetinirea economica prin scaderea cererii de locuinte si bunuri de larg consum si prin cresterea inflatiei.
In Europa de Est, unde guvernele se straduiesc sa aduca inapoi muncitorii pentru a reduce criza fortei de munca calificata, un numar prea mare de cetateni intorsi deodata din strainatate ar putea sufoca pietele fortei de munca.
Pentru o perioada lunga de timp, Irlanda a reprezentat o insula omogena, care trimitea anual un numar de imigranti la munca in strainatate.
In anii '90, odata cu reducerea taxelor pentru corporatii si relaxarea conditiilor de pe piete, Irlanda a inceput sa fie atragatoare atat pentru propriii cetateni, care s-au intors sa lucreze in tara, cat si pentru muncitorii din intreaga lume.
In ultimii zece ani, dupa ce cresterea economica a Irlandei a depasit valoarea de 5% pe an, procentul imigrantilor in raport cu populatia s-a dublat pana la 15%, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Incepand cu 2004, marea majoritate a acestor imigranti au provenit dintre noii membri ai UE din estul Europei, din care jumatate de milion au primit permise de munca in Irlanda. Avand in vedere ca populatia Irlandei este in jur de 4,2 milioane de locuitori, cresterea raportului dintre imigranti si locuitori a fost cea mai rapida din Europa de Vest de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, conform agentiei de plasare a fortei de munca din Irlanda.
Polonezii au reprezentat circa doua treimi din fluxul de imigranti din Irlanda, urmati de lituanieni si slovaci.
Emigrantii est-europeni au ajutat la acoperirea deficitului de forta de munca calificata si au dus la cresterea preturilor la locuinte. Salariile pe ora ale est-europenilor sunt cu 45% mai mici decat ale muncitorilor irlandezi care detin acelasi nivel de educatie si experienta, conform Institutului de Cercetare Economica si Sociala din Dublin.
"Nu mi-as fi permis sa am aceasta afacere fara ei", a declarat Vincent Mullen, care vrea sa isi deschida o noua cafenea.
O treime din angajatii sai vor proveni din Europa de Est. Fara ei, Mullen a declarat ca ar fi fost nevoit sa "plateasca salarii enorme unor angajati fara experienta, dar irlandezi".
Cu toate acestea, boom-ul irlandez s-a temperat. Economia tarii a crescut cu o rata anuala de doar 1,2% in al patrulea trimestru al anului trecut, in timp ce rata somajului a atins cel mai crescut nivel din ultimul deceniu.
Intr-o incercare de a ajuta muncitorii someri din constructii, autoritatile irlandeze au organizat un targ international de joburi la care au participat autoritati din Europa de Est si nu numai, care au venit cu oferte tentante in tarile lor. "Este exact opusul a ceea ce am facut in ultimii zece ani", a declarat Kevin Quinn, managerul departamentului international din cadrul agentiei nationale de plasare a fortei de munca.
"Pana acum mergeam in tarile din Est pentru a gasi muncitori calificati in constructii, iar acum ei se confrunta cu o criza in timp ce noi avem aparent un surplus de forta de munca", a adaugat Quinn.
Agentia irlandeza de plasare a fortei de munca prevede o scadere a migratiei nete pana la jumatatea acestui an, in timp ce tot mai putini imigranti vin in tara, iar tot mai multi se intorc acasa.
Krzysztof Nadja, in varsta de 41 de ani, vrea sa se intoarca acasa in Gdansk in luna august. El a declarat ca declinul sectorului de constructii din Irlanda din ultimii ani a facut foarte dificila gasirea unui loc de munca decent si stabil.
"Am venit aici sa castig bani si sa economisesc. Nu are niciun rost sa mai stau aici daca nu imi pot gasi de munca", a declarat el.
Economistul Piotr Kalisz de la Citigroup din Varsovia estimeaza ca pana la jumatate din emigrantii polonezi din Europa de Vest se vor intoarce in tara in urmatorii doi ani.
In Marea Britanie, jumatate din cei un milion de imigranti est-europeni veniti dupa 2004 au plecat deja inapoi in tarile lor, conform unui raport realizat de Institutul de Cercetare a Politicilor Publice din Londra in luna aprilie.
Intors acasa in Polonia, Tomasz Tokarczyk a luat deja in considerare acceptarea uneia din ofertele de munca primite in ultima vreme. El a declarat ca este foarte bucuros de munca depusa in Irlanda, care i-a sporit increderea de sine si i-a oferit un cont in banca cu care ar putea sa-si ridice o casa in satul sau natal Ochotnica Gorna, la 104 kilometri de Cracovia.
Tokarczyk afirma ca daca ar fi nevoit, ar merge din nou sa lucreze in strainatate, adaugand ca scopul plecarii este sa te intorci cu destul cat sa-ti poti construi o casa adevarata in tara ta. Astfel, nu vei mai fi nevoit sa pleci din nou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO