Business Internaţional

Creşterea economiei mondiale se lasă aşteptată

Creşterea economiei mondiale se lasă aşteptată

Autor: CătăIina Apostoiu

03.12.2015, 00:05 336
Creşterea sectorului manufacturier mondial a rămas modestă în noiembrie în condiţiile în care comenzile noi au venit într-un ritm mai lent, potrivit Reuters.

Dacă în Europa activitatea fabricilor a crescut constant, rapoartele privitoare la situaţia din SUA şi Asia au ridicat semne de întrebare cu privire la soliditatea creşterii economiei mondiale. În SUA, cea mai mare economie a lumii, activitatea industriei manufacturiere este la cel mai scăzut nivel din iunie 2009.

Indicele global PMI al JPMorgan, realizat împreună cu Markit, a înregistrat o creştere uşoară, până la 51,2 puncte în noiembrie, de la maximul pe cinci luni de 51,3 atins în octombrie. „Rata de creştere semnalată de indice a rămas relativ moderată, ceea ce înseamnă că noiembrie a continuat seria de date modeste pentru sectorul manufacturier mondial din acest an“, potrivit JPMorgan.

Indicele s-a menţinut peste pragul de 50 de puncte, ce separă creşterea de scădere, în ultimii trei ani.

În Europa, creşterea sectorului a atins un maxim pe 19 luni în noiembrie, însă ritmul este în continuare unul relativ modest. Indicele PMI al Markit pentru zona euro a avansat la 52,8 puncte în noiembrie de la 52,3 puncte în luna anterioară.

În cazul Statelor Unite, indicele PMI al sectorului manufacturier a coborât la 52,8 puncte în noiembrie, de la 54,1 puncte în octombrie, indicele comenzilor noi atingând cel mai scăzut nivel din octombrie 2013.

Un raport alternativ al Institute of Supply Management (ISM) din SUA a indicat o contracţie a activităţii manufacturiere în noiembrie, indicele atingând cel mai scăzut nivel din iunie 2009.

Industria auto americană, în schimb, ar putea înregistra un an record în 2015, după ce vânzările de autovehicule au avansat cu 1,4% până la 1,32 milioane de unităţi în noiembrie, uşor sub recordul pe această lună consemnat de industrie în 2001.

Pe o bază anualizată ajustată sezonier, însă, luna trecută a reprezentat un record pentru orice lună noiembrie, cu 18,19 milioane de unităţi vândute.

Majoritatea analiştilor spun că vânzările pe 2015 ar putea bate recordul de 17,35 milioane de unităţi atins în anul 2000.

Pentru Asia, rapoartele privitoare la sectorul manufacturier au indicat puţine semne de vigoare, cu excepţia Japoniei, cererea anemică la nivel local şi extern forţând producătorii să-şi restrângă producţia, să reducă preţurile de vânzare şi să elimine mai multe locuri de muncă.

Veşti mult mai bune au venit din Japonia, unde companiile din sectorul manufacturier, posibil susţinute de yenul slab, ar putea produce suficient de mult pentru a scoate a treia mare economie a lumii din recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO