Business Internaţional

Creşterea masivă a preţurilor la gaze pune în pericol companiile energetice din Marea Britanie. Până la finalul anului, 60 de companii ar putea dispărea definitiv de pe piaţă

Creşterea masivă a preţurilor la gaze pune în pericol...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.09.2021, 18:28 285

Cea de-a şasea cea mai mare companie energetică din Marea Britanie, Bulb, caută un ajutor pentru a rămâne pe linia de plutire în urma creşterii preţurilor la gaz, scrie BBC News.

Compania, cu 1,7 milioane de clienţi, lucrează cu banca de investiţii Lazar pentru a încerca să îşi consolideze bilanţul.

Este cea mai recentă companie energetică care se luptă pentru a evita falimentul, cel puţin patru firme mai mici din Marea Britanie fiind aşteptate să renunţe la afaceri săptămâna viitoare.

Un ajutor pentru Bulb ar putea veni ca parte a unei întreprinderi comune sau a unei fuziuni cu o altă companie, o altă opţiune fiind o injecţie de capital de la investitori, potrivit Financial Times.

Într-un comunicat, Bulb a declarat pentru BBC: „Din când în când explorăm diverse oportunităţi de a ne finanţa planurile de afaceri şi de a ne contiua misiunea de a reduce facturile şi emisiile de CO2”.

„Ca toată lumea din industrie, monitorizăm creşterea preţurior şi impactul acestora asupra afacerii noastre”.

Grupul industrial Oil & Gas UK a declarat că preţurile la gaz au crescut cu 250% din ianuarie – o creştere cu 70% din luna august.

Creşterea preţurilor a lăsat unele companii în imposibilitatea de a oferi clienţilor energia pentru care au plătit.

Cu toate acestea, în cazul în care un furnizor eşuează, regulatorul de energie Ofgem va asigura aprovizionarea continuă pentru gospodăriile afectate şi nu vor pierde banii datoraţi acestora.

Patru mici companii energetice au încetat să mai tranzacţionze în ultimele săptămâni, inclusiv People’s Energy, cu sediul în Edinburgh, care furniza gaze şi electricitate pentru aproximativ 350.000 de case şi 1.000 de întreprinderi şi Utility Point din Dorset, care avea 220.000 de clienţi.

La începutul anului 2021, existau 70 de furnizori de energie în Marea Britanie, dar surse din industrie au spus că ar putea rămâne doar 10 până la sfârşitul anului.

Creşterea preţurilor la gaz nu a afectat doar companiile care furnizează energie, ci şi firmele alimentare şi supermarketurile care utilizează gaze, în special dioxid de carbon, pentru livrarea şi stocarea produselor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO