Business Internaţional

Creşterea preţurilor petrolului dă dureri de cap Kremlinului: se scumpeşte benzina

Creşterea preţurilor petrolului dă dureri de cap...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.11.2018, 00:05 828

Creşterea preţurilor petrolului a fost o mană cerească pentru bugetul Rusiei, o economie dependentă de ex­por­turile de ţiţei şi gaze naturale, însă dă Kremlinului o durere de cap sub for­ma scumpirii benzinei. Preţurile în creş­tere ale combustibilului lovesc în mo­ralul consumatorilor şi alimentează inflaţia generală. Necazul vine după ce gu­vernul a scandalizat publicul cu o pro­punere de a majora vârsta de pen­sionare.

În încercarea de a con­trola scum­pirea ben­zinei, guvernul i-a chemat săp­tămâna tre­cută la discuţii pe exe­cu­tivii din industria petro­lieră, scrie Bloom­berg. În faţa amenin­ţă­rilor din par­tea ofi­ci­a­lilor de top de a limita ex­­por­turile - măsură carac­terizată ca fiind „extraordinară“ de către vicepre­mierul Dmitri Kozak - petroliştii au acceptat să ţină preţurile pe loc şi să alimenteze mai bine piaţa internă. Însă puţini cred că situaţia va rămâne sub control mult timp.

Preţurile mai mari ale benzinei vin în vremuri dificile pentru bugetul Rusiei şi pentru ambiţiile guvernului de a reînvia creşterea economică. Veni­turile disponibile au scăzut în ultimele două luni şi vor suferi o nouă lovitură de la 1 ianuarie prin creşterea TVA. Infla­ţia accelerează, iar banca cen­trală a majorat dobânzile în contextul în­grijo­rărilor că vin noi sancţiuni eco­nomice din partea SUA. Toate acestea cresc teamă de stagnare.

„Ştim deja că majorarea TVA şi recolta mai slabă în comparaţie cu cea de anul trecut vor duce la inflaţie acce­lerată“, spune Vladimir Tikho­mi­rov, economist-şef la BCS Financial Group. „Dacă benzina continuă să se scum­pească, şi inflaţia va urca semni­ficativ.“

La îngrijorări se adaugă creşterea acci­zelor la începutul anului, care va scumpi şi mai mult combustibilul. Ben­zina şi motorina sunt im­por­tante în cea mai mare ţară din lume ca su­prafaţă.

„Chestiunea preţu­ri­lor benzinei are impor­tan­ţă politică la nivel na­ţional“, spune Andrei Kolesnikov, analist la Carnegie Moscow Center. „Actualele încercări de a limita preţurile sunt măsuri politice şi populiste în cea mai pură formă.“

Mizele sunt mari pentru Kremlin. Rata de popularitate a preşedintelui Vladimir Putin a scăzut la minimul ultimilor şapte ani din cauza reducerii veniturilor şi a planurilor guvernului de a creşte vârsta de pensionare. Benzina mai scumpă a provocat deja proteste izolate. Doar în primul semestru combustibilii s-au scumpit cu 7%, în timp ce creşterea medie a preţurilor este de două ori mai mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO