Business Internaţional

Creşterea tensiunilor dintre Statele Unite şi China va aduce pierderi „de ambele părţi”, chiar dacă scenariul unui nou Război Rece rămâne improbabil

Creşterea tensiunilor dintre Statele Unite şi China va...

Autor: Eduard Ivanovici

31.05.2020, 14:25 158

Relaţiile dintre Statele Unite şi China – primele două economii mondiale – par să se înrăutăţească, iar finalul va aduce pierderi de ambele părţi, spune un profesor în ştiinţe politice din cadrul Universităţii Harvard, potrivit CNBC.

Momentan, liderii celor două ţări – preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping – doresc să readucă o stare de normalitate la nivel intern, pe măsură ce criza generată de coronavirus devastează ambele economii, spune Graham Allison, profesor al Şcolii de Guvernare John F. Kennedy din cadrul Universităţii Harvard.

„Cel mai probabil, scenariul final va aduce pierderi de ambele părţi. Cred că situaţia se va înrăutăţi şi sper că nu va genera daune permanente ”, spune Allison, care a lucrat în cadrul administraţiilor Reagan şi Clinton.

Rivalitatea celor doi giganţi ar putea rezulta în destrămarea primei faze a acordului comercial, controversele cu privire la originea coronavirusului continuând să se înmulţească în viitorul apropiat, explică profesorul.

Experţii din domeniu au avertizat înainte să izbucnească pandemia de coronavirus cu privire la dificultăţile pe care le vor întâmpina autorităţile de la Beijing în ceea ce priveşte respectarea primei faze a acordului. Primul acord comercial implică faptul că R.P. Chineză trebuie să cumpere bunuri şi servicii în valoare de 200 de miliarde de dolari până în 2021.

De asemenea, există supoziţii cu privire la izbucnirea unui nou Război Rece, însă Cheng Li – cercetător în cadrul Institutului Brookings din Washington DC – este de părere că niciuna dintre cele două ţări nu este pregătită pentru un astfel de scenariu în ciuda ritmului în care se strică relaţiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO