Business Internaţional

Creşterile salariale au încetinit la nivel mondial

Creşterile salariale au încetinit la nivel mondial

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2018, 00:05 335

În raport, Organizaţia constată de asemenea că diferenţele de plăţi dintre sexe se menţin la un nivel „inacceptabil“, femeile continând să fie plătite cu aproximativ 20% mai puţin decât bărbaţii, deşi subiectul egalităţii dintre bărbaţi şi femei ocupă un loc de frunte în dezbaterile publice.

Potrivit raportului ILO, o agenţie a ONU, creşterea la nivel mondial a salariilor reale a încetinit anul trecut, de la 2,4% în 2016 la 1,8% în 2017, cel mai scăzut nivel atins din 2008.

În Europa (cu excepţia Europei de Est unde creşterea salariilor reale a accelerat cu 5% anul trecut, comparativ cu 2,8% în 2016), creşterea a devenit aproape zero în 2017 (comparativ cu o creştere de 1,3% în 2016 şi 1,6% în 2015).

Raportul Organizaţiei Internaţionale a Muncii analizează îndeaproape diferenţele dintre plăţile acordate bărbaţilor şi cele primite de femei, diferenţe despre care Guy Ryder, director general al Organizaţiei, spune, că reprezintă „una dintre cele mai importante manifestări ale injustiţiei sociale“. „Maternitatea este în mod clar penalizată, în timp ce paternitatea este apreciată: bărbaţii cu copii mici au mai mult succes“ din punctul de vedere al salariilor decât mamele, comentează Ryder.

Demn de remarcat, raportul arată că explicaţiile tradiţionale, cum ar fi diferenţele legate de nivelul de educaţie dintre bărbaţii şi femeile angajate, joacă un rol limitat în a explica diferenţele de remuneraţie.

De fapt, „partea neexplicată“ a diferenţei dintre salariile bărbaţilor şi cele ale femeilor predomină aproape în toate ţările, se mai arată în raport OIM.

„Creşterea lentă a salariilor a devenit un obstacol în calea atingerii unei creşteri economice sustenabile“, a mai scris Guy Ryder în raport, potrivit Reuters.

În ultimii 20 de ani, salariile reale medii au înregistrat aproape o triplare în ţările G20 emergente şi în curs de dezvoltare, dar au avansat cu doar 9% în economiile avansate din rândul G20, relevă raportul ILO. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO