Business Internaţional

Crima si pedeapsa, versiunea cu celebritati: Martha Stewart

07.03.2005, 00:00 42

Martha Stewart, faimoasa femeie de afaceri, s-a intors acasa dupa ce a petrecut cinci luni la inchisoarea federala din Alderson, scrie New York Times. Vedeta de 63 de ani mai are inca de ispasit cinci luni de inchisoare la domiciliu.


A meritat efortul condamnarea Marthei Stewart? Se pare ca totusi in-chisoarea a reprezentat o experienta pozitiva.


Pedepsirea greselilor are doua scopuri principale: penalizarea celui care a gresit si impiedicarea unor eventuale recidive. Dar in cazul ei, nu este suficient de clar care scop a fost atins.


"A realizat tot ceea ce guvernul nu a dorit sa realizeze", crede Nina Marino, un avocat din Beverly Hills. "Din perspectiva guvernului, obiectivul incarcerarii este pedepsirea cuiva, si cred ca Martha Stewart a transformat acest obiectiv in favoarea sa". Desigur ea este un condamnat destul de neobisnuit; putini au relatiile si resursele sale. Stewart a fost directorul executiv si presedintele Martha Stewart Living Omnimedia, functii la care a renuntat in 2003. Valoarea actiunilor companiei a scazut dupa declansarea scandalului, iar vedeta a trebuit sa se multumeasca doar cu titlul de "fondator".


In plus, impactul negativ al condamnarii sale a fost diminuat de natura crimei. Nu a fost niciodata condamnata pentru trafic de influenta, ci pentru ca a mintit procurorii care cercetau conditiile in care s-a realizat vanzarea a 4.000 de actiuni de la ImClone Systems, in decembrie 2001. Aceasta acuzatie nu a starnit repulsia publicului.


Martha Stewart s-a decis sa isi ispaseasca sentinta, fara sa mai astepte solutionarea apelului. Si se pare ca aceasta strategie a avut succes. Pretul actiunilor companiei sale a crescut constant in cele cinci luni cat vedeta a fost inchisa, ajungand la 28,8 euro de la nivelul de 6,27 euro din mai anul trecut. Stewart continua sa detina un pachet de 60% din actiuni.


Martha Stewart va juca in doua seriale de televiziune si planuieste sa revina cu articolele lunare. Totusi trebuie sa poarte o bratara de monitorizare si nu poate lipsi de acasa mai mult de 48 de ore.


Eliberarea sa nu inseamna si sfarsitul tuturor necazurilor. Ea mai trebuie sa tina piept si unui proces al comisiei care supravegheaza piata de schimb. In plus, compania sa a raportat pierderi de 45,6 milioane de euro pentru anul 2004. Investitorii, care au sustinut-o pe Stewart in timpul perioadei petrecute in inchisoare, vor evalua modul in care reintoarcerea sa va afecta starea companiei sale.


Multi analisti considera ca valoarea companiei a fost supraevaluata, dar nu pot nega faptul ca pe parcursul anilor, Stewart s-a dovedit a fi un om de afaceri inovativ, un adevarat deschizator de drumuri. cristina.mariana@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO