Business Internaţional

Criza a împins bursa de la Atena cu 14 ani în trecut

Bursa de la Atena a scăzut cu 40% în ultimele 12 luni şi cu 17% de la începutul anului

Bursa de la Atena a scăzut cu 40% în ultimele 12 luni şi cu 17% de la începutul anului

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2015, 00:05 344
Furnizorul britanic de indici bursieri FTSE a anunţat că va retrograda statutul bursei de la Atena de la „piaţă dezvoltată“ la „piaţă emergentă avansată“. Cauzele retrogradării sunt controalele de capital impuse investitorilor greci, cele cinci săptămâni din această vară în care bursa a fost închisă şi stabilitatea economică generală din Grecia.

„Acestea nu sunt caracteristicile unei pieţe stabile şi dezvoltate“, a explicat FTSE. Grecia este un stat membru al zonei euro, proiectul suprem de dezvoltare al Uniunii Europene din care ar trebui să facă parte elita economiilor europene.

Nici capitalizarea redusă a pieţei nu a ajutat, scrie publicaţia grecească Kathimerini. Bursa de la Atena va fi retrogradată în martie 2016 şi va primi un statut pe care l-a avut ultima dată în 2001.

Retrogradarea va duce, probabil, la restructurarea capitalului de pe piaţa locală, la transferarea portofoliilor şi la plecarea investitorilor vechi, mari, într-un ritm mult mai rapid decât cel din prezent.

Pe de altă parte, va veni cu siguranţă capital nou de la fonduri specializate pe investiţii în pieţe emergente. 

Retrogradarea Atenei va schimba, probabil, componenţa şi evoluţia indicilor bursieri care urmăresc pieţele emergente.

Bursa din Atena are o pondere de 21% în PIB-ul Greciei. Printre cele peste 240 de companii listate acolo se numără marile grupuri bancare Alpha, Eurobank, National Bank of Greece, prezente şi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO