Business Internaţional

Criza a „mâncat” din PIB-ul Marii Britanii cât o Românie

Criza a „mâncat” din PIB-ul Marii Britanii cât o Românie

Autor: Paul Comşa

28.12.2011, 00:00 998

Criza financiară a afectat puternic economiile europene în ultimii trei ani, dar nu în egală măsură. Deşi majoritatea economiilor s-au contractat sau şi-au încetinit creşterea economică, procentele "maschează" o prăbuşire mai abruptă a statelor dezvoltate din Occident.

Nivelul de la care a pornit aterizarea economică este diferit pentru cele două categorii de state şi, în valori absolute, s-a evaporat mai multă avuţie naţională în cadrul economiilor dezvoltate. Într-un clasament al statelor europene a căror economie a scăzut cel mai mult în anii de criză, Marea Britanie, Germania şi Italia ar ocupa primele trei poziţii.

Economia Marii Britanii "şi-a permis" să piardă peste 200 mld. de dolari în numai trei ani, o diferenţă mai mare decât PIB-ul României, iar economiile Germaniei, Franţei şi Italiei au "pierdut" peste 100 mld. de dolari, aproape două treimi din economia României. Rezultatele demonstrează decalajul foarte mare dintre economiile emergente est-europene şi partenerii occidentali. O reducere a avuţiei naţionale care ar fi simţită precum o adiere de vânt de coloşii occidentali, ar însemna pentru România un "uragan" din punct de vedere economic.

Procentele "cosmetizează" însă realitatea economică. În termeni procentuali, economiile din Vestul Europei ar fi avut o aterizare mai lină în ultimii trei ani decât cele emergente din Est. De exemplu, economia Marii Britanii a scăzut cu doar 7,73% în această perioadă, comparativ cu cea a României care s-a contractat cu 14,63%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO