Business Internaţional

Criza aduce bani cu nemiluita fondatorului magazinelor Zara, dar erodează averea magnatului oţelului Lakshmi Mittal

Criza aduce bani cu nemiluita fondatorului magazinelor Zara, dar erodează averea magnatului oţelului Lakshmi Mittal

Autor: Anelis Baciu, Mădălina Dediu Panaete

01.11.2012, 00:03 1524

Criza economică şi financiară schimbă radical peisajul de pe scena marilor miliardari ai lumii, propulsând oameni de afaceri precum Amancio Ortega, fondatorul lanţului de magazine Zara pe baza căruia a construit cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, şi înecând magnaţi ai industriei precum Lakshmi Mittal, care deţine principalul producător de oţel la nivel mondial, ArcelorMittal.

Averea spaniolului Ortega, estimată la 53 miliarde de dolari, o depăşeşte chiar şi pe cea a celebrului investitor american Warren Buffett, scrie Bloomeberg.

Averea omului de afaceri spaniol creşte chiar şi în contextul în care Spania se confruntă cu şomaj record, de 25%, şi este la un pas de a cere ajutor financiar de la BCE.

Afacerile Inditex, grupul care deţine brandul Zara, au sfidat problemele economice globale, iar în ultimii ani au urmat un trend ascendent. Veniturile din vânzări ale grupului au crescut cu 17% în primele şase luni, com­parativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, la 7,2 mld. euro. "În mod para­doxal, tur­bulenţele economice au efecte be­nefice asupra afacerilor unor retaileri precum Zara", a afirmat Nancy Koehn, un specialist în retail de la Harvard Business School. Pe lângă brandul Zara, Inditex înglobează şi mărcile Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy's Class, Tempe, Stradi­varius, Pull and Bear şi Bershka. În pofida averii enorme, magnatul din industria modei a rămas un om simplu şi discret.

Deşi anul trecut a renunţat la poziţia de preşedinte al grupului, Ortega continuă să călătorească zilnic o jumătate de oră până la sediul din Coruña al companiei pentru a discuta cu designerii, experţii şi clienţii liniei Zara.

"Ortega este foarte implicat în conducerea afacerilor companiei, se întâlneşte, discută cu oamenii", spune Antonio Camunas, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ Spaniolo-Americane.

Succesul Zara se datorează în principal preţurilor mici pe care compania le practică, Ortega considerând că "moda" trebuie să fie accesibilă pentru oricine, nu doar pentru un anumit segment al polulaţiei. De asemenea, Inditex mizează pe stocuri mici şi pe furnizarea constantă de noi articole, în locul creării unei linii pentru fiecare anotimp.

ArcelorMittal, deţinut în parte de cel mai mare miliardar asiatic care trăieşte în Europa, Lakshmi Mittal, a avut în al treilea trimestru pierderi nete de 709 mil. dolari, comparativ cu profitul de 659 mil. dolari înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie The Wall Street Journal. Compania aşteaptă pierderi şi în ultimul trimestru. Principala cauză a declinului este situaţia economică nefavorabilă la nivel mon­dial influenţată în mare parte de încetinirea ritmului de creştere din China, dar şi cererea mai mică de oţel din Statele Unite şi Europa.

Lakshmi Mittal, 62 de ani, are o avere estimată de revista Forbes la 16 mld. dolari, mai mică cu 3 mld. dolari faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO