Business Internaţional

Criza băncilor bulgăreşti arată că sistemul bancar din ECE este „călcâiul lui Ahile” pentru regiune

Criza băncilor bulgăreşti arată că sistemul bancar...

Autor: Daniela Stoican

30.06.2014, 20:00 427

Analiştii nu văd ca probabilă contagiunea altor ţări din Europa de Est cu retragerile masive de depozite de la două bănci din Bulgaria, dar criza a adus zona din nou în lumina reflectoarelor sectorul financiar suferind din Europa de Est, unde România are cea mai mare rată a creditelor neperformante, de 21,6%, scrie CNBC.

“Băncile comerciale au fost călcâiul lui Ahile atât pentru Bulgaria, cât şi pentru restul regiunii, în ultimii şase ani. Acest lucru explică parţial de ce Europa emergentă este regiunea emergentă cu cea mai slabă performanţă de la criza financiară globală din 2008-2009”, notează William Jackson, economist specializat în pieţe emergente la Capital Economics.

A patra bancă din Bulgaria în funcţie de mărime, Corporate Commercial Bank (CCB), a fost naţionalizată săptămâna trecută în scopul de a fi recapitalizată. Manevra a avut loc după ce deponenţii au luat cu asalt atât CCB, cât şi banca rivală First Investment Bank în urma unor acuzaţii de management financiar deficitar. Banca centrală a Bulgariei a descris acuzaţiile ca fiind atacuri menite să destabilizeze băncile din ţară.

Deşi pieţele tratează situaţia din Bulgaria ca pe un eveniment izolat, statele din regiune au o problemă în comun cu sectorul financiar bulgar: un nivel în creştere al creditelor neperformante.

Bilanţurile băncilor din România, Croaţia şi Ungaria, ca şi ale celor din Bulgaria, sunt îngreunate de împrumuturile devenite neperformante după boomul creditării de dinainte de 2008-2009.

Problemele au fost complicate şi mai mult de restricţionarea condiţiilor de creditare după declanşarea crizei financiară. Băncile mamă, dintre care multe îşi au sediul în Vestul Europei, nu au mai fost dispuse să îşi prelungească liniile de finanţare.

Rata creditelor neperformante este de 16,6% în Bulgaria, în timp ce în România este de 21,6% şi de 15,4% în Croaţia. În Polonia sau Slovacia rata este de doar 5%, potrivit delor mai recente date ale Băncii Mondiale.

„Vulnerabilităţile băncilor din regiune s-au diminuat în ultimii trei ani, dar nu au dispărut complet. Prin urmare nu ar fi de mirare ca în următorii ani să se mai prăbuşească bănci din când în când. Acest lucru este mai probabil să se întâmple în ţările cu cea mai mare creştere a creditelor neperformante. Aici intră Ungaria, România şi Croaţia”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO