Business Internaţional

Criza cipriotă văzută de un jurnalist din Cipru: Nu este gripă aviară, ci o boală ereditară! Toţi trebuie să trecem la treabă!

Criza cipriotă văzută de un jurnalist din Cipru: Nu...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.03.2013, 00:07 1852

„O Întrebare la care răspunsul la problema crizei din Cipru a fost dat de cel care a câştigat Premiul Nobel pentru economie în 2010, cipriotul Christopher Pissarides. El se află acum la conducerea noului Consiliu de Politică Economică, acest organism având un rol consultativ, fără puteri executive şi care răspunde direct în faţa preşedintelui. Pentru a-şi putea auzi vocea şi a da soluţia a trebuit ca guvernarea să treacă de la partidul de stânga la partidul de dreapta“, scrie Veronica Ivanov, redactor-şef la ziarul românesc din Cipru „RO-MANIA“.

Aşa cum Anastasiades a promis că va  fi un preşedinte pentru toţi cetăţenii, se pare că se ţine de cuvânt. Aceste două „tăieri“ (6,75% la depozitele de până la 100.000 euro şi 9,9%  la depozitele peste 100.000 euro) au la bază explicaţii cât se poate de logice... şi până nu înveţi să pierzi, nu vei şti să câştigi. Criza a adus oamenii într-o adevărată letargie.. le-a luat spiritul antreprenorial, le-a luat din energia de a inova, de a crea ceva nou.

Tuturor li s-a părut mai bine şi mai uşor să deschidă ceea ce a deschis şi vecinul... o mică afacere, o firmă de import-export, adică un fel de „copy-paste“… După câţiva ani, toate aceste firme s-au înmulţit ca şi ciupercile după ploaie, dar problema era că nu s-a produs o creştere pe baze reale... şi s-a ajuns la saturarea pieţelor; cât poţi să mănânci, cât poţi să bei sau cât de des să-ţi schimbi…lenjeria?

Şi acum să revenim la Cipru - micul paradis fiscal sau mica Elveţie. O ţară aflată la confluenţe... în ale cărei bănci se află banii munciţi sau mai puţin munciţi ai lumii. 

La blocajul financiar s-a ajuns în momentul în care trebuia să găseşti bani lichizi şi ei nu mai sunt pe piaţă, ci blocaţi în conturi în ţări străine. S-a ajuns în situaţia în care aveau dobânzi exagerate la depozite, parcă cu scopul de a-i determina pe toţi clienţii (cinstiţi şi necinstiţi) să nu mai facă vreo investiţie de capul lor, ci să-i păstreze în bănci, băncile fiind convinse că-i pot identifica pe adevăraţii întreprinzători.

Tăind de la toţi, şi de la cei săraci, şi de la cei bogaţi, şi de la rezidenţi şi de la non-rezidenţi, numărul celor care participă la planul de salvare economică al Ciprului se măreşte. Măsurile  de austeritate - tăierea salariilor, tăierea pensiilor în numeroase ţări, printre care şi România, nu au avut efectul scontat, nu au dus la crearea de noi locuri de muncă, la prosperitate... singurii care pot să creeze aşa ceva sunt aceia care au spirit inovator şi creator... cei care, de fapt, muncesc cinstit şi sunt activi. Câţi dintre noi nu s-au gândit, după aflarea acestei veşti, „tăierea“ – KUREMA, chiar şi a depozitelor de până la 100.000 euro, ce ar fi făcut cu banii pe care i-au pierdut…

Se pare că românii au reuşit să facă şi ei câteva economii în Cipru. Să spunem că aveau în băncile din Cipru în jur de 3.000 - 20.000 euro/persoană. Asta înseamnă că au pierdut undeva între 202,5 şi 1.350 euro. Ce ar fi putut ei să facă cu banii aceştia... nu foarte multe, cel mult să-şi cumpere ceva; aceasta înseamnă că negustorii ar reapărea... cei care au pierdut mai mult, probabil că şi-ar fi dorit să fi plecat într-o excursie, cei care au pierdut şi mai mult... să-şi fi cumpărat o maşină... şi mai mult... să fi investit în ceva; iar celor care nu le pare rău după bani, nefăcând din ei o religie... să-şi urmeze visul.

Şi acum să revenim la cei care au pierdut cel mai mult, adică oligarhii ruşi... cei care şi-au adus banii negri în acest „paradis fiscal“ pentru a-i transforma în bani… albi. Cum vor acţiona ei la pierderea a 9,9% din banii pe care i-au strâns? Ce vor face cu restul de 90,1%? Unde îi vor duce? Dacă ciprioţii vor zice astăzi „MERCI“ că nu au luat numai din conturile lor sau din salariile lor... ce vor zice ruşii???

Cipru are acum nevoie de un peace maker, fie că este vorba despre un bărbat, fie că este vorba despre o femeie... Să fie tot dintre oamenii preşedintelui?  Eu aş propune-o pe soţia acestuia - Andri Anastasiades. Nu o cunosc personal, dar cei de la ziarul Cyprus Weekly i-au luat un prim interviu la care ea a răspuns cât se poate de sincer afirmând că va fi alături de nevoiaşi în lupta împotriva crizei economice; a lucrat în sectorul civil timp de 30 de ani şi a stat alături de soţul ei timp de 32 de ani. Este o persoană organizată şi cu credinţă în Dumnezeu. Este o persoană puternică, dar care în momentele dificile ştie că se poate întoarce pentru un sfat la mama şi sora ei.

Adri Anastasiades: „Am  o gândire pozitivă care vine de la credinţa în Dumnezeu. Am lăsat multe lucruri în mâinile lui Dumnezeu şi acesta mi-a arătat că lucrurile se întâmplă  aşa cum trebuie să se întâmple. Dumnezeu este o sursă de energie şi fără ajutorul lui, nimic nu poate fi atins“.

Până una alta, toţi trebuie să trecem la treabă! Un răgaz de 2-3 ani pentru lansarea economiei şi schimbarea mentalităţii nu este mare, dar sper să fie suficient... să ne reamintim ce ştim să facem, să punem omul potrivit la locul potrivit şi cu credinţă în Dumnezeu să începem să construim o lume nouă, nu pentru noi, ci pentru copiii copiilor noştri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO