Business Internaţional

Criza de cipuri poate încetini relansarea ecomomiei americane şi accelera inflaţia. În timp ce semiconductorii contribuie cu doar 0,3% la PIB-ul SUA, aceştia reprezintă elemente importante în producţie pentru 12% din economie

Criza de cipuri poate încetini relansarea ecomomiei...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.04.2021, 22:43 178

Penuria de semiconductori, supranumite de unii treaderi noul pe­trol din cauza efectului pertur­ba­tor global pe care lipsa lor îl are, ar putea afecta creşterea econo­miei SUA, de care depinde revenirea eco­nomiei mondiale şi ar putea accelera inflaţia, scrie CNBC. O inflaţie mai mare reduce puterea de cumpărare a omului de rând.

Creşterea economică ar putea în­ce­tini, iar inflaţia este probabil să ac­ce­le­reze cel puţin pe termen scurt pe mă­sură ce criza semicon­duc­torilor se agra­vează, spun econo­miştii. O vari­e­tate de factori a co­ntribuit la apariţia pe­nuriei. Cere­rea crescândă, îm­pre­ună cu blocajele din lanţurile de apro­vi­zionare, au condus la o situaţie în care comenzile pentru orice, de la ma­şini şi televizoare până la com­pu­tere cu ecran tactil şi multe altele sunt în­târ­ziate cu şase luni sau mai mult. Având în vedere că ci­purile sunt în cen­­trul atâtor activ­i­tăţi economice din SUA, este probabil ca problemele de apro­vizionare să se propage în toate direc­ţiile.

Economiştii de la Goldman Sachs spun că, în cea mai mare parte a anului 2021, pe­nu­ria va însemna un puseu infla­ţio­nist care ar putea duce la creş­terea pre­ţu­rilor cu până la 3% pentru pro­du­sele afectate. Aceasta ar spori in­fla­ţia cu până la 0,4 puncte pro­cen­tuale în restul anului. „Luate îm­preună, deşi vedem im­pli­caţii relativ mo­deste ale deficitului de semi­con­ductori pentru creşterea PIB şi sectorul industrial, reprezintă un alt motiv pentru a ne aştepta ca inflaţia bunurilor de bază să rămână fermă anul acesta“, a spus econo­mistul de la Goldman, Spencer Hill.

Chiar dacă şocul nu va provoca o în­ce­tinire dramatică a unei economii aştep­tate să sprinteze în forţă în 2021, im­pactul ar putea fi totuşi vizibil. Gold­man estimează că impactul ar putea provoca o reducere de 1% a acti­vităţii.

 „În timp ce semiconductorii contribuie cu doar 0,3% la PIB-ul SUA, aceştia reprezintă elemente importante în producţie pentru 12% din economie“, a spus Hill. El a calculat că penuria ar putea diminua producţia auto cu 2-6% în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO