Business Internaţional

Criza combustibililor continuă să scoată din funcţiune fabricile europene

Criza combustibililor continuă să scoată din...

Autor: Catalina Apostoiu

15.10.2021, 00:05 10074

Preţurile record ale gazelor naturale forţează unele companii cu consum ridicat de energie să-şi închidă sau restrângă producţia, o tendinţă care adânceşte perturbarea lanţurilor globale de aprovizionare în unele sectoare, scrie Euronews.

Unele companii, printre care producători de îngrăşăminte, de oţel şi de sticlă, au fost nevoite să-şi închidă sau suspende producţia în Europa pe fondul crizei combustibililor.

În cazul industriei îngră­şămintelor, un grup din cadrul acesteia avertiza recent că închiderile temporare de fabrici din Europa ar putea deveni permanente, potrivit Bloomberg. Actualele preţuri „excepţional de ridicate“ au forţat deja numeroase fabrici să-şi reducă producţia, iar dacă situaţia nu este remediată urgent, „există riscul ca închiderile temporare să ducă la închideri permanente sau la mutarea sectorului în afara Europei“, a avertizat Jacob Hansen, director general al Fertilizers Europe.

Criza combustibililor a făcut recent o victimă şi în Cehia, Bohemia Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din această ţară, anunţând o închidere imediată, potrivit Euractiv. Drept urmare, piaţa cehă a energiei se află într-o situaţie fără precedent, în următoarele şase luni aşa-numiţii „furnizori de ultimă instanţă“ ocupându-se de gospodăriile afectate.

În Germania, pro­du­că­torul de electricitate Steag a decis închiderea uni­tăţii Bergkamen-A din vestul ţării din cauza pe­nuriei de cărbune, no­tea­ză Bloomberg.  Din cau­za crizei de gaze na­tu­ra­le, companiile euro­pe­ne de utilităţi s-au reo­rien­tat deja către cărbune.

În Marea Britanie, companii din industrii care sunt mari consu­matoare de gaze naturale şi elec­tricitate, cum ar fi cea a sticlei, hâr­tiei, oţelului, cimentului, ceramicii şi produselor chimice, avertizează că vor fi obligate să-şi închidă din fabrici pe fondul crizei energetice, relatează CNN.

Unii producători din sectorul oţelului şi cimentului susţin că se descurcă. Deocamdată.

Compania germană ThyssenKrupp, al doilea mare producător de oţel din Europa, a anunţat că mecanismele de hedging împotriva creşterii preţurilor energiei, în special gazelor naturale, îi permit să nu reducă producţia încă, potrivit Reuters.

HeidelbergCement din Germania, al doilea mare producător de ciment al lumii, a declarat că majorarea preţurilor energiei îi împing în sus costurile de producţie, dar că nu-şi suspendă operaţiunile.

În schimb, asociaţia industriei metalelor neferoase Eurometaux a transmis Comisiei Europene că creşterea preţurilor energiei ar putea determina producătorii de metale să-şi relocheze operaţiunile din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO