Business Internaţional

Criza concedierilor se extinde şi în piaţa de lux: Chrono24, una dintre cele mai mari platforme de revânzare a ceasurilor de lux, dă afară 13% din forţa de muncă, pe măsură ce preţurile ceasurilor continuă să scadă

Criza concedierilor se extinde şi în piaţa de lux:...

Autor: Valeriu Dănilă

01.02.2023, 12:25 1315

Chrono24, cea mai mare piaţă online dedicată ceasurilor de lux, a redus aproximativ 13% din forţa de muncă după ce preţurile la cele mai căutate ceasuri Rolex, Patek Philippe şi Audemars Piguet au scăzut, scrie Bloomberg.

Compania a eliminat 65 de locuri de muncă pe măsură ce şi-a mutat concentrarea operaţiunilor către Miami şi Japonia, a declarat co-şeful executiv Tim Stracke. De asemenea, compania a mai făcut concedieri şi la sediul său central din Karlsruhe, Germania.

Concedierile subliniază pierderile cu care se confruntă dealerii care au achiziţionat ceasuri scumpe în timpul unei creşteri fără precedent a preţurilor în 2021 şi începutul lui 2022. De atunci, valorile celor mai populare modele au scăzut pe pieţele secundare şi pe platformele de revânzare precum Chrono24.

„Am văzut o situaţie foarte volatilă, ai putea numi asta o situaţie de tip roller coaster, în industrie”, a spus Stracke.

Scăderea preţurilor la revânzare pentru mărcile de top a fost legată de creşterea inflaţiei, încetinirea creşterii economice în SUA şi Europa precum şi de prăbuşirea criptomonedelor.

Oferta de ceasuri second-hand rare pe pieţele secundare a crescut, de asemenea, semnificativ, reducând valorile acestora.

Chrono24 a angajat aproximativ 100 de muncitori anul trecut pe fondul boom-ului. Stracke a spus că valoarea tranzacţiilor efectuate pe platformă a crescut cu aproximativ 28% în 2022, deşi creşterea a încetinit în a doua jumătate a anului.

„Ne adaptăm la realităţile economice actuale”, a spus Stracke.

Subdial50, un index care compilează preţurile celor mai comercializate 50 de ceasuri în funcţie de valoare, constând în principal din modele Rolex, Patek Philippe şi Audemars Piguet, a scăzut cu 33% în ultimele 12 luni.

Printre modelele second-hand cele mai căutate, preţul Rolex Cosmograph Daytona din platină a scăzut cu 28% la aproximativ 83.000 de lire sterline (102.679 de dolari) într-un an, arată datele Subdial. Patek Philippe Nautilus 5711 cu cadran albastru a scăzut cu 35%, până la aproximativ 84.000 de lire sterline, în timp ce un Audemars Piguet Royal Oak cu cadran albastru a scăzut cu aproape 29% la aproximativ 57.000 de lire sterline.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO