Business Internaţional

Criza coronavirusului întăreşte rolul dolarului american în economia mondială, dar deocamdată acesta este zdrobit pe pieţe de moneda chineză. Yuanul nu ameninţă nici pe departe poziţia dominantă a dolarului american, însă interesul faţă de moneda chineză este în creştere

Criza coronavirusului întăreşte rolul dolarului...

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2020, 00:06 1233

Debitorii externi s-au îndreptat în acest an către dolarul american într-un ritm record, ţări şi companii marcând vânzări de 1.290 miliarde de dolari, în creştere cu 21% faţă de 2019, scrie Bloomberg.

După cum s-a întâmplat şi după criza financiară din 2008, dolarul îşi cimentează şi în actuala criză rolul de monedă dominantă a lumii, chiar în condiţiile în care politicile preşedintelui american Donald Trump stârnesc nemulţumirea ţărilor aliate şi rivale deopotrivă.

„De câte ori apare o criză, companiile şi ţările se grăbesc să se asigure că dispun de finanţarea de care au nevoie“, arată Jim O’Neill, fost economist-şef al Goldman Sachs. „Iar pieţele dolarului sunt singura sursă reală disponibilă“.

Capacitatea de a împrumuta în dolari la nivel mondial a jucat un rol cheie în evitarea transformării crizei sanitare şi economice într-una financiară. Totuşi, aceasta ar putea crea premisele următoarei crize financiare: dacă dolarul va înregistra o tendinţă susţinută de apreciere, vor fi împinse în sus costurile rambursării datoriilor.

Acesta este un risc în special pentru pieţele emergente, unde datoriile externe urcă în cel mai alert ritm din istorie.

Lipsa de alternative ajută parţial la explicarea rolului dolarului. Statutul euro ca monedă de constituire a rezervelor rămâne limitat, iar moneda chineză este în continuare supusă unor controale de capital.

Totuşi, avansul consemnat de yuan în ultima vreme este demn de remarcat. Yuanul chinez a avansat cu peste 7% în raport cu dolarul de la minimul atins la sfârşitul unii mai, potrivit Financial Review.

Beijingul are ambiţia ca yuanul să devină utilizat la scară mai largă în comerţul mondial. O monedă în care străinii să poată avea încredere este cheie pentru această ambiţie.

Yuanul nu ameninţă nici pe departe poziţia dominantă a dolarului american, însă interesul faţă de moneda chineză este în creştere. 

Statutul dolarului este de asemenea o funcţie a costului. În condiţiile în care banca centrală americană furnizează lichidităţi masive, fiind acum aşteptată să menţină dobânzile în apropiere de zero mulţi ani de-acum încolo, dolarul este cu atât mai atractiv ca sursă de finanţare, scrie Bloomberg.

În ceea ce priveşte evoluţia euro în raport cu dolarul, aceasta va fi semnificativ influenţată de viitoarele alegeri din SUA, de negocierile legate de Brexit şi de potenţialele restricţii suplimentare generate de accelerarea pandemiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO